Hopp til innhold

Sjekker Adecco i Trøndelag

Helse Midt-Norge vil ha en full gjennomgang av helseforetakenes bruk av vikarer fra det omstridte vikarbyrået Adecco Helse.

Adecco
Foto: NRK

Helse Midt-Norge ber nå alle sine helseforetak gjennomgå sine avtaler med Adecco Helse og andre vikarbyårer etter avsløringene om brudd på Arbeidsmiljøloven flere steder.

Anmelder Adecco

Klæbu vurderer Adecco

15 vikarbyårer

Det regionale helseforetaket har avtale med 15 leverandører av vikartjenester. Deriblant også Adecco Helse.

Sveinung Aune

Sveinung Aune i Helse Midt-Norge

Foto: Helse Midt-Norge

Helse Midt-Norge mener i utgangspunktet at de nasjonale rammeavtalene sikrer oppfølgingen av vikarbyråene på en god måte, og understreker at dette er avtaler med mange og tydelige forpliktelser.

– Vi har i tillegg bedt alle leverandører signere og forplikte seg på en ny erklæring om at de forstår og holder seg innenfor lover og forskrifter. Det innskjerper og sikrer ryddige forhold i tråd med kontraktene. Vi ønsker at leverandørene skal være på tå hev på disse områdene, sier HR-direktør Sveinung Aune i Helse Midt-Norge til NRK.

Ytterligere gjennomgang

I fjor sommer gjennomførte helseforetakene en revisjon av disse vikarbyårene. Men i lys av sakene med Adecco Helse har altså det regionale helseforetaket bedt om en ytterligere gjennomgang for å sikre seg at lover og avtaler overholdes.

Adecco-direktør går av

Skylder Adecco penger

– Nå må helseforetakene dokumentere at det ikke forekommer brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser den tiden de arbeider i foretaket. Vikarer registreres inn i foretakenes personalsystemer som andre ansatte, slik at dette vil kunne dokumenteres, sier Aune.

35 mill. på vikarer

I 2010 brukte Helse Midt-Norge over 35 millioner kroner på innleie av vikarer. Av dette ble det kjøpt tjenester av Adecco Helse for 2,5 millioner kroner i hele helseregionen.

St. Olavs Hospital en vinterkveld

St. Olavs Hospital kjøpte tjenester av Adecco Helse for to millioner kroner i 2010.

Foto: Hans H. Bjørstad

– I løpet av de neste dagene regner jeg med at alle helseforetakene har rapportert tilbake til oss. Vi har lagt ned mye arbeid og ressurser i oppfølging og etterleving av avtalene med aktiv tilnærming og kontrollfunksjoner både i helseforetakene og i oppfølgingen av leverandørene, sier Sveinung Aune.

Han legger til at dette arbeidet vil bli videreført med spesiell fokus på å kvalitetssikre at det ikke forekommer brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser.