Hopp til innhold

Ordførere mot Hells Angels

18 norske ordførere møtes nå i København for å jobbe sammen mot MC-kriminaliteten.

Ordførere på konferanse om MC-kriminalitet.

Dansk politi forteller norske ordførere om kampen mot MC-bandene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Budskapet ordførerne får fra dansk politi på konferansen er å konfrontere de kriminelle MC-miljøene framfor å gå i dialog med dem.

I Danmark er problemet med de kriminelle MC-klubbene større enn i Norge, og de har slitt med disse miljøene lengre enn i Norge.

Anbefalingene danskene kommer med etter mange tiår med MC-kriminalitet er samarbeid. Det sivile samfunnet og politiet må stå sammen om en felles strategi, der målet er å strupe både pengestrømmen og medlemsrekrutteringa til klubbene.

Les også:

– Har mye å lære

Rita Ottervik

Rita Ottervik vil ha bedre samarbeid mellom byene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim er en av deltakerne på konferansen som KS arrangerer. I tillegg til ordførerne, er også representanter fra Stortingets justiskomité tilstede. Kripos og flere politidistrikter har også sine folk med på konferansen. Ottervik mener norske kommuner har mye å lære av de danske erfaringene.

– Det er viktig at norske byer med kriminelle MC-miljøer inngår allianser og jobber fram en felles strategi om hvordan disse miljøene skal bekjempes. Slik kan vi gjøre en bedre jobb og skape tryggere byer, sier Ottervik.

Hun får støtte hos ordførerkollega Ann Sire Fjerdingstad (H) i Øvre Eiker.

- Jeg tror ikke at de kriminelle MC-klubbene i Norge er noe snillere eller bedre enn de er i Danmark eller i resten av Europa. Vi må ikke gi oss i kampen for å hindre ny rekruttering til disse MC-klubbene, sier Fjerdingstad.

Skiftende allianser

I Danmark har de i de siste årene fått en situasjon der MC-bandene også i større grad er i konflikt med andre typer kriminelle miljøer. Alliansene skifter stadig blant de ulike kriminelle bandene, og dansk politi forteller om en situasjon som er blitt mye mer uoversiktlig.

Freddy Hoffmann

Freddy Hoffmann vil ikke ha danske tilstander i Norge.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ifølge dansk politi har MC-klubbene i landet over 1100 medlemmer som betegnes som kriminelle. På de siste to årene skal de kriminelle MC-bandene i Danmark vært involvert i 180 voldsepisoder der det er blitt brukt våpen.

Varaordfører Freddy Hoffmann (H) i Drammen er svært opptatt av at vi ikke må få danske tilstander i Norge.

– 1997 fikk vi også i Drammen erfare hvor langt volden kan gå i disse miljøene. Da eksploderte ei kraftig bombe utenfor klubbhuset til Bandidos. Det ble en kraftig vekker for oss, sier Hoffmann.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.