Hopp til innhold

Birkeland skuffet over Sivilombudsmannen

To år etter at Sivilombudsmannen(SOM) startet behandlingen av saken til den Brasiltiltalte trønderen Arvid Birkeland, stilles saken nå i bero. SOM avventer hva Kontrollkomiteen på Stortinget bestemmer seg for å gjøre. Birkeland er skuffet og forundret.

Arvid Birkeland
Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

– Justisministeren har jo i tre år gjort det klart at det er Økokrims ansvar å få saken riktig framlagt for brasilianske påtalemyndigheter. Nå virker det som om Sivilombudsmannen setter seg på gjerdet, mener Birkeland.

Kontrollkomiteen ba om svar

10.mars sendte Kontrollkomiteen på Stortinget en rekke spørsmål om "Brasilsaken" til justisministeren.

Det dreide seg også om andre forhold enn Birkelands kamp for å få rettet opp den mangelfulle første rapporten fra Økokrim fra 2007 som sendte ham i fengsel, siktet for hvitvasking av penger.

I svaret fra fungerende justisminister Grete Faremo 29.mars går det fram at det er Økokrim som påtalemyndighet som har ansvaret. Departementet kan ikke instruere Økokrim i etterforskningen, slår Faremo fast.

Kontrollkomiteen skrev til justisministeren for å så å vurdere om det er grunnlag for å åpne en formell sak om flere forhold rundt det som har skjedd med norske statsborgere i Brasil i kjølvannet av "Operasjon Paradis" i 2007.

Komiteen ville blant annet vite hvilke opplysninger Norge kan utlevere til et annet land om norske statsborgere i en straffesak,om opplysningene kan ha villedet brasiliansk politi og hvilken kontakt det har vært mellom norsk og brasiliansk politi før og etter arrestasjonene.

Komiteen skal nå studere svaret fra Faremo nøye før den avgjør om man skal gå videre med saken.

Sivilombudsmannen avventer

Likevel bestemte altså SOM sist uke seg for å stille saken til Arvid Birkeland "i bero" som det heter i brevet han har fått. Birkeland klaget sin sak til SOM i mars 2009.

I to år har Birkeland og Økokrim levert skriftlige svar og tilsvar til ombudsmannen som en del av saksbehandlingen. Flere ganger har SOM varslet at de kom til å ta en avgjørelse i løpet av noen uker. Hver gang har saken blitt utsatt fordi de ønsket flere opplysninger fra partene.

Men nå stopper altså behandlingen, på ubestemt tid. SOM viser til at når saken har havnet hos Kontrollkomiteen er det naturlig at den arbeider videre først.

– Vi skriver mange brev til ulike instanser, uten at det betyr at komiteen har tatt en sak til behandling. Det sier leder i Kontroll og konstitusjonskomiten, Anders Anundsen(FRP) når NRK Trøndelag forteller ham at Sivilombudsmannen har stilt Birkelands sak i bero på grunn av brevet om "Brasilsaken " til justisministeren.

Det er viktig at et enkelt brev fra komiteen i en svært tidlig fase, ikke hindrer borgere som klager til Sivilombudsmannen å få saken sin behandlet etter planen, mener Anundsen.

Mer krøll med nytt Økokrimbrev

Samtidig som Birkeland fikk beskjeden fra Sivilombudsmannen, har det oppstått mer dokumentkrøll i Brasil.

Da Birkeland i januar var hjemme i Norge for første gang siden arrestasjonen i 2007, fikk han et møte med Økokim i Oslo.

Han ønsket at Økokim sendte et brev til dommeren i Brasil som behandler saken hans der det skulle gå klart fram det Økokrim har sagt i intervju med NRK om at ingenting tyder på at Birkeland har hvitvasket penger.

Etter seks uker ble brevet sendt, men Birkeland er usikker på om dommeren har fått det. For brevet havnet på det norske konsulatet i Natal, der Birkeland ble bedt om å hente det.

– Jeg aner ikke hva som har skjedd, men jeg håper Økokrim også har sendt et eksemplar via de riktige kanalene her i Brasil og direkte til dommeren, sukker Birkeland. Som for øvrig kan opplyse at ikke alt innholdet i Økokrimbrevet er korrekt og slik han trodde Økokrim ville håndtere saken etter møtet han hadde i januar.

Arvid Birkeland registrerer at mens to norske politifolk satte seg på flyet til Brasil som brevkurerer i 2007 med Økokrimrapporten som fikk ham fengslet, har norske påtalemyndigheter fortsatt ikke det store hastverket med å rette opp feilene han mener de gjorde i hans sak forut for politiaksjonen i Brasil.