Hopp til innhold

Fem års fengsel for voldtekt

En 20 år gammel mann fra Nord-Trøndelag er dømt til fem års fengsel for seksuelle overgrep mot to mindreårige jenter.

Helge Kaasbøll

Statsadvokat Helge J. Kaasbøll.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

I tillegg må mannen betale 175.000 kroner i oppreisning til hver av de to jentene som er fra to forskjellige kommuner i Namdalen.

Dommen på fem års fengsel er den samme som påstanden fra aktor, statsadvokat, Helge J. Kaasbøll.

Det første overgrepet mot ei da 14 år gammel jente fant sted sommeren 2009. Namdal tingrett har funnet mannen skyldig i å ha hatt seksuell omgang med henne.

Voldtok 15-åring

Men det alvorligste overgrepet mot den samme jenta, skjedde på hennes eget soverom i juli i fjor.

Da skal 20-åringen ha lagt seg over henne, holdt henne fast, og voldtatt jenta som da var 15 år gammel.

Han er også dømt for voldtekt av ei 16 år gammel jente fra en annen namdalskommune om kvelden 1. januar i år.

Internett og facebook

Den dømte 20-åringen kom i kontakt med den første jenta over internett. De chattet og utvekslet informasjon over facebook. Etter hvert traff de hverandre, og 20-åringen var klar over hvor ung hun egentlig var.

Likevel hadde de seksuell omgang med hverandre sommeren 2009. Siden holdt de kontakten før han oppsøkte jenta i hennes eget hjem en kveld i juli i fjor.

Der forsøkte han å skaffe seg seksuell omgang med henne, men jenta strittet i mot.

Forsøkte å skaffe hjelp

Til slutt klarte 20-åringen å bære jenta opp på soverommet hennes. Jenta forsøkte fortvilet å komme i kontakt med venner via mobiltelefonen sin, og disse meldingene ble gjengitt da saken ble behandlet i Namdal tingrett.

Den 15 år gamle jenta forsøkte flere ganger å jage vekk 20-åringen, men han ga seg ikke. Han presset henne ned på senga, der han er dømt for å ha voldtatt henne.

Den da 15 år gamle jenta fikk psykiske problemer etter hendelsen, og både foreldre og psykolog beskrev i retten hvordan hun hadde endret seg etter denne opplevelsen.

Oppreisning og erstatning

Nå er mannen dømt til å betale henne en oppreisning på 175.000 kroner, og en erstatning for tapte arbeidsinntekter på 35.000 kroner.

Den andre voldtekten mannen er dømt for, skjedde i hans egen hjemkommune 1. januar i år. Denne jenta var 16 år da dette skjedde, og de to var bekjente gjennom flere år.

Store problemer

De to møttes i 20-åringens bolig, og det var der voldtekten fant sted. Også denne jenta har slitt etter overgrepet, og har gått jevnlig til behandling hos en familieterapeut.

Nå må han betale jenta 175.000 kroner i oppreisning, og 8000 kroner i erstatning.

Namdal tingrett skriver i dommen at begge jentene har fått store psykiske problemer som følge av overgrepene.

Forstyrret rettssaken

Under rettssaken møtte mange av den 20 år gamle mannens venner opp i rettssalen i Namsos. Rettens formann måtte lukke dørene under vitneforklaringene til de to jentene fordi påkjenningene for de to ble for stor.

I ettertid ble stuevinduet hjemme hos den ene jenta knust. Politiet mener dette var en hevnaksjon fra noen av den dømtes venner. Denne saken etterforskes nå av politiet.

– Politiet ser veldig alvorlig på at fornærmede i alvorlige straffesaker blir trakassert på denne måten, fortalte politiets innsatsleder Rolf Arne Jøssund til NRK etter hendelsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.