Hopp til innhold

Lyn koster mange millioner

Årlige lynnedslag koster ti-talls millioner kroner i Norge.

Lynnedslag over Hindrem

Sommeren er høysesong for tordenvær, og trønderske lynnedslag koster forsikringsselskapene 16 millioner kroner hvert år. Dette bildet er tatt på Hindrem.

Foto: Knut Rønning

Over 1200 lynskader meldes årlig inn til forsikringsselskapene i Trøndelag, og det er ofte det elektroniske det går utover når ulykken først er ute.

– Vi har registrert mange el-skader i hus og hytter i Trøndelag denne sommeren. Stort sett er det elektronikk som tv, radio, pc og annet elektrisk utstyr som blir skadet av nedslagene, sier Inge Gudmund Aas i If Skadeforsikring.

Store skader i Trøndelag

Trønderske lynnedslag koster forsikringsselskapene hele 16 millioner kroner hvert år. Og sommeren er høysesong for tordenværet.

– I løpet av de typiske lyn-månedene juni og juli i år, har vi fått meldt inn ca 20- 25 skader her i Trøndelag, sier Aas.

Så langt har det vært spesielt mange skader på Fosen og i Indre Namdal.

Fikk merke skadene

Hos butikksjef Øystein Osen I Grong, var det blandt annet kjølerommet som tok støyten da tordenværet rullet innover Indre Namdal tidligere i sommer.

– Når de ansatte kom på jobb på mandag, hadde kjølerommet streiket. Det var varmt, og alt av matvarer måtte vi kaste. Heldigvis har jeg forsikring som dekker slike ting, sier Osen.

Øystein Osen

Butikksjef Øystein Osen i Grong fikk merke konsekvensene av lynet.

Foto: Martine Kråkø Romstad / NRK

Skader på elektronikken

Men det var ikke bare kjølerommet som streiket da det lynte som verst. Resten av det elektriske anlegget fikk seg også en smell. Og med datautsyr, kortterminaler og en av to kasser ute av drift, ble kundene stående i kø da de kom for å handle.

– Det ble vel ca 15- 20 meter med kø tenker jeg. Folk sto i kø gjennom nesten halve butikken, så det var ikke noe hyggelig. I den beste handle-sesongen bør jo kassene være i orden.

Ta forholdsregler

Inge Gudmund Aas, forteller at man kan ta kjente, men enkle forholdsregler for å unngå for store skader.

– Trekk ut kontakten til tv, pc og pass på at det er gjort før uværet kommer. Et annet viktig tiltak er å få montert overspenningsvern.