Hopp til innhold

– Ja, vi kan fortsatt være et utstillingsvindu

Rita Ottervik klarte ikke helt å svare på spørsmålet om Trondheim kan være et utstillingsvindu for regjeringen etter anmeldelsen av 26.100 lovbrudd. Giske sier «Ja, det kan vi».

Trond Giske under valgvake

– Trondheim kan absolutt være et utstillingsvindu for den rød-grønne regjeringen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Foto: Mari Wedø / NRK

Bare fire dager før valget ble det kjent at Trondheim kommune er politianmeldt for 26.100 brudd på arbeidsmiljøloven , både ved kommunens egne og private sykehjem.

Trondheim har vært trukket frem som utstillingsvindu for den rød-grønne regjeringen når det gjelder barnehage- og sykehjemsdekning.

I går ble ordfører i Trondheim Rita Ottervik spurt av NRK om Trondheim fortsatt kan være et utstillingsvindu for den rødgrønne regjeringen. Dette klarte hun ikke helt å svare på.

Svarer fremdeles ikke

I dag tidlig gjorde NRK nok et forsøk på det samme spørsmålet.

– Kan Trondheim sies å være de rød-grønnes utstillingsvindu etter dette?

– For meg handler dette om viktige og alvorlige lovbrudd. Det jeg er stolt over i Trondheim, og synes er veldig bra, er at vi har bygd 250 sykehjemsplasser, pusset opp 14 skoler og bygd 50 barnehager, svarer Ottervik.

Og NRK gjør nok et forsøk.

– Så du vil fremdelses ikke svare på om Trondheim kan være et utstillingsvindu etter dette?

– For meg er det ikke viktig å være et utstillingsvindu eller et fyrtårn, men at eldre i byen vår har det trygt og godt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Jens Stoltenberg og Rita Ottervik

Tirsdag var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på stemmesanking i Trondheim, og skrøt av partikollega og Trodheimsordfører Rita Otterviks satsing på eldreomsorg.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Klar tale fra Giske

Nærings- og handelsminister Trond Giske er valgkampansvarlig i Trondheim, og er sikker på at byen kan være et utstillingsvindu for den rød-grønne regjeringen til tross for anmeldelsen.

– Absolutt, det kan jeg svare ja på, sier Giske.

Dette begrunner han med at Trondheim har bygd flere sykehjemsplasser enn noen andre norske storbyer de siste årene.

– Ledelsen ryddet opp ganske raskt da de oppdaget at det var brudd på arbeidstidsbestemmelsene i vinter.

Les også:

– Ikke et heldig tidspunkt

Næringsministeren mener tidspunktet for anmeldelsen ikke er heldig.

– Jeg tror ikke det er heldig at Arbeidstilsynet sender dette videre akkurat nå, men det var vel som forventet.

Han påpeker at anmeldelsen går på det som har vært og ikke sier noe om hvordan Trondheim kommune jobber i dag.

– Rapporten har vært hos Arbeidstilsynet i et halvt år, og den tiden har Arbeiderpartiet i Trondheim brukt til å rydde opp.

– Bruddene er totalt uakseptable

Ottervik er veldig glad for at de fikk avdekket bruddene. Noe hun mener skyldes aktive og våkne ansatte og tillittsvalgte, og hun sier at de har fått ryddet opp.

– Jeg er mest opptatt av at dette er brudd som er totalt uaksebtable. Det som har vært bekymringen min gjennom vinteren, er om vi har begått feil og om dette har gått ut over de eldre i byen vår, sier ordføreren.

Ottervik ble kjent med lovbruddene i vinter, men anmeldelsen ble hun kjent med i går ettermiddag.

– Jeg er glad for at det er blitt politianmeldt. Dette er alvorlige lovbrudd som verken skal skje i kommunal sektor eller i private bedrifter.

Giske sier at siden det var de som vedtok arbeidsmiljøloven er Arbeiderpartiet det partiet som er mest opptatt av at den følges.

– Det skal ikke foregå brudd på arbeidstidsbestemmelsene her i Trondheim.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.