Hopp til innhold

- Pass på hvor du setter opp nybygg

Store nedbørsmenger og flom har preget landet det siste året. NVE advarer nå mot å sette opp boliger og næringsbygg i flomutsatte områder.

Flom Levanger stadion

Store nedbørsmengder den siste tiden har ført til flom og oversvømmelser flere steder her i landet. Dette bildet er fra Levanger stadion.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Vi må forvente oss at flommen vil ramme oss igjen. Derfor må man ta hensyn når man setter opp nybygg, både når det gjelder større elver og vassdrag, men også i rasutsatte områder og bratte vassdrag, sier Anne Britt Leifseth, direktør for skred- og vassdragsavdelingen i Norges vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Store nedbørsmengder

Det siste året har vært preget av store nedbørsmengder og flom i flere områder her til lands.

Leifseth ser en tendens til at klimaendringene begynner å gjøre seg gjeldende, selv om hun ikke kan si at det er en direkte årsak til nedbørsmengdene som har kommet den siste tiden.

– Det er vanskelig å se på ett års hendelser og si at dette er klimaendringer, men vi må nok forberede oss på enda mer ekstremnedbør som det vi har sett i det siste. I år har det vært helt ekstremt, og nedbøren har kommet veldig plutselig og rammet mange hardt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flom Tommen Gram

Emballasjeprodusenten Tommen Gram i Levanger fikk lokalene sine oversvømt etter store nedbørsmengder de siste døgnene.

Foto: Knut Reitan / NRK

Strengere retningslinjer

NVE har utarbeidet retningslinjer for kommunene som de skal forholde seg til i sin arealplanlegging. De er fremtidsrettet og sier at kommunene bør unngå å bygge i flom- og rasutsatte områder.

– Vi utarbeidet først retningslinjene for flom, men nå gjelder disse også for rasutsatte områder. Det er ikke mer en et halvtårs tid siden de ble gjort ferdig og lagt ut på våre nettsider.

Leifseth vil også advare om å bygge private boliger i i utsatte områder.

– Folk vil jo føle seg trygge der de bor, så det er viktig å ta hensyn til dette når man skal bygge bolig.


Vær observante

Leifseth har noen generelle råd til de som bor områder som kan være utsatt for flom og ras.

– Det er jo mange som bor i slike områder, da er det viktig å tilpasse seg situasjonen med at det kan fortsette å komme mye nedbør fremover, sier Leifseth.

Hun ber folk være observante når det gjelder både værmldinger og flomvarsler.

– Folk som er utsatt må også tenke etter om de har ting og verdier i kjelleren de vil ta vare på. Jeg anbefaler også å ha åpne stikkrenner og kanskje drenere litt ekstra rundt husene.

– Det er også viktig å holde opp vannveiene så godt det lar seg gjøre rundt sin eiendom. Da kan man iallefall være føre var på noe, sier Leifseth.

Flom Langlete i Holtålen

Holtålen fikk store ødeleggelser etter flommen som rammet kommunen i august.

Foto: Henrik Sundgård

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.