Hopp til innhold

Vil redde moskusen i Femundmarka

Sørøst i Trøndelag på grensen til Sverige, går det en flokk moskus. De er godt ivaretatt når de krysser grensen til Sverige, men ikke i Norge.

Video Moskus i Femundmarka

Moskusflokken i grensefjellene blir godt ivaretatt på svensk side, men ikke i Norge.

Vigelfjellmassivet i Røros kommune er hjemmeområdet til en flokk urtidsdyr. De holder seg i Femundmarka og på elleve hundre meters høyde i Sylan.

5 moskus forlot Dovre i 1971

Stefan Mörtberg

Stefan Mörtberg

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK
Moskuskalv i park i Sverige

Denne moskuskalven skal bli en del av den ville flokken.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Det startet i 1971, da kom folk som hadde vært i fjellet og sa til meg at det står «någon mycket konstiga jur vid grensen», forteller svensken Stefan Mörtberg, som er en del av «Rädda myskoxarna».


Moskusflokken kom som utbrytere fra flokken på Dovre, og Mörtberg har fulgt flokken siden. Det var fem dyr i starten og i løpet av 40 år har det blitt født vel 70 kalver. Nå er de åtte dyr som holder sammen.

– Det betyr at de dyra som er her i dag er mer enn helsøsken, så vi fikk råd om å sørge for at det kom inn noen nye gener i flokken, og det har vi gjort, sier Mörtberg.

Moskuspark i Sverige

I Härjedalen på østsida av fjellet har svenskene anlagt en moskuspark. For å gjøre moskusen kjent blant folk og for å sørge for friskt blod til flokken på fjellet.
Dyr fra parken som har andre gener enn den ville flokken settes ut på fjellet ved behov. I høst skal en nyfødt kalv til fjells.

– Moskusen er flokkdyr, så om kalven kommer alene blir den tatt vare på av kuene i den ville flokken. Det vil gå fint, sier Mörtberg.

Svenskene steller godt med moskusflokken, men halve året er de på norsk side av grensefjellene og der blir de ikke tatt vare på.

– De er som papirløse innvandrere, og får stemoderlig behandling, sier Roald Evensen som er svært opptatt av de store dyra.

Moskuspark i Sverige

I Härjedalen er det en dyrepark med fler moskus.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Ingen plan for dyra

Norske myndigheter har ingen planer for moskusstammen i Femundsmarka. Evensen mener den burde få like mye oppmerksomhet som flokken på Dovre.

Roald Evensen

Roald Evensen

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Der har de forvaltningsplan mens her virker det som om de håper de vil dø ut. Friske unge dyr som begir seg ut av flokken på Dovre blir skutt i stedet for å la dem komme til Femundmarka, sier han.

Han er sikker på at uten den aktive innsatsen fra svenskene ville moskusen i Femundmarka dødd ut.

Stor flokk på Dovre


Ifølge Direktoratet for naturforvaltning ble det registrert 226 moskuser på Dovre ved siste telling i april 2010. Dette er det høyeste antallet noensinne.

I ølge forvaltningsplanen for moskus på Dovrefjell skal moskusen ivaretas innenfor et kjerneområdet på 240 kvadratkilometer.

Dette kjerneområdet omfatter deler av kommunene Oppdal, Dovre og Lesja.

Moskus i Femundmarka

Det er viktig at det kommer nye dyr inn i flokken i Femundmarka. Nå er flokken så liten at det blir for mye innavl.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.