Hopp til innhold

Mye lus på sjøørreten

Sjøørret i ytre Trondheimsfjord og ved Hitra er spesielt hardt angrepet av lakselus. Også fra Nordland og nordover er det funnet mye lakselus på sjøørret i sommer.

Lakselus på sjøørret

Sjøørret langs hele Norskekysten er hardt angrepet av lakselus.

Foto: Bengt Finstad / NINA

Det viser sommerens overvåking av lakselus fra Norsk institutt for naturforskning .

Bekymret forsker

– Vi er veldig bekymret over utviklingen. Det blir stadig mer lakselus, og på enkelte lokaliteter har vi aldri funnet så store mengder før, sier seniorforsker Bengt Finstad ved Norsk institutt for naturforskning.

Bengt Finstad

Seniorforsker Bengt Finstad er bekymret over utviklingen.

Foto: NINA

I ytre deler av Tronhdiemsfjorden er også laksesmolten rammet.

– Da vi undersøkte om lag 37 smolt i uke 23 var over halvparten så hardt angrepet av lakselus, at de vil får problemer med å overleve, sier Finstad.

Hardt rammet

Generelt har det vært en økning i lakselusa langs store deler av Norskekysten utover sommeren, og dette har rammet sjøørreten særlig hardt fordi den beiter i fjordene og langs kysten om sommeren.

LES: Skal ta knekken på lakelusa

I tillegg til ytre Trondheimsfjord og ved Hitra, er også midtre og ytre Hardangerfjord hardt angrepet av lakselus i sommer, viser rapporten fra Norsk institutt for naturforskning.

"Sjøørret i ytre Trondheimsfjord hadde den høyeste lakselusinfeksjonen som er registrert i dette området allerede tidlig i juni. Også på sjøørret ved Hitra ble det funnet til dels høye infeksjoner utover sommeren", står det i rapporten.

Mye lus nordover

Men også fra Nordland og nordover er det funnet mye lakselus på sjøørret i sommer. Både i Foldafjordsystemet i Steigen, og i Vik i Vesterålen ble det funnet mye lus på sjøørret.

Også i og utenfor Altafjorden ble det funnet mye lus i forhold til de siste årene. Ytterst i Porsangerfjorden var det en liten økning.

LES: Bekymret over lakselus

Mye tyder også på at deler av smoltebestanden ble angrepet av lakselusa under utvandringa.

LES: Mattilsynet tar opp kampen

Men ellers på Vestlandet, Nord-Vestlandet og i Midt-Norge forøvrig, ser det ut til at smolten har kommet seg ut av fjordene uten for mye lakselus.

Mer lus på seinsommeren

Mot slutten av sommeren har lakselusa også angrepet sjøørreten ytterst ved Hitra og i Namsenfjorden, viser rapporten. Her har infeksjonspresset mot fisken vært høyt.

I indre deler av Namsenfjorden og Trondheimsfjorden er det derimot mer moderate mengder med lus, opplyser naturforskerne.

Bengt Finstad mener høyere sjøtemperaturer og økt oppdrettsvirksomhet kan være noen av årsakene tii oppblomstringen av lakselus.

– Vi har om lag 2,5 millioner villaks i Norge, og rundt 400 millioner oppdrettsfisk. Når vi vet at det er en god del lus i oppdrettsanleggene, er det klart at også villfisken er utsatt, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.