Hopp til innhold

Rekorderstatning for rein

Reineierne i Nord-Trøndelag har i år fått utbetalt rekordmye for tamrein drept av rovdyr. Fylkesmannen har betalt ut over ti millioner kroner i erstatninger.

Rein som løper nært

Aldri før har reineiere fått utbetalt mer for rein tatt av rovdyr.

Foto: NRK

En av årsakene til de rekordhøye erstatningsutbetalingene, er at rovdyrene har tatt flere simler, eller hunnrein, enn før. Det forteller Julie Vesterhus, som er rådgiver hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Det totale antallet dyr fylkesmannen har utbetalt erstatning for er lavere enn før, men simler utløser høyere erstatning blant anna fordi reineierne samtidig taper framtidige kalver.

Vanskelig å bevise

Det er vanskelig for reineierne å bevise at reinsdyra er tatt av rovdyr, forteller rådgiver Vesterhus. Men enkelte beitedistrikter er flinkere enn andre. I Skjækra, Luru og Østre Namdal leverer reineierne god dokumentasjon.

Hvor lett det er å dokumentere tap, er avhengig av hva slags rovdyr som har vært på ferde, sier Julie Vesterhus hos fylkesmannen. Hvis det er gaupe som har tatt reinen, er sjansen til å finne kadaveret større enn hvis dyret er tatt av jerv.

Planleggingsproblemer

Det er gaupe, jerv og kongeørn som gjør størst innhogg i flokkene av tamrein. Den økonomiske utfordringa er ikke verre for reindriftsnæringa enn før, tror Vesterhus. Men rovdyrene gjør det vanskelig for reineierne å legge planer på lang sikt.

Det er vanskelig å bestemme hvilke dyr de skal slakte og hvilke de skal spare på. De blir tvunget til å forskuttere et tap, og det kan være krevende, tror rådgiver hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Julie Vesterhus.