Hopp til innhold

Fant meningen med livet i ungdommen

Han er gassen, hun er bremsen. Sammen skaper ekteparet Siri Mette Gynnild og Knut Ove Børseth en fremtid for ungdommer med prosjektet Kjør for livet.

Børseth og Gynnild, kandidat til Årets trønder 2011

Et godt team: Her er Kjør for livet-familien samlet i verkstedet på Børseth gård. Gründerne Siri Mette Gynnild og Knut Ove Børseth står i forgrunnen, mens foran bilen (f.v.) Kim Høiås, Kjetil Moe, Tommy Sunnset, og Ørjan Brurud. Bak bilen (f.v.) finner du Bjørn Alstad, Nils Petter Rogneslien, Kenneth Sande og Ståle Bolland.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det står verken griser eller kyr i fjøset til Børseth gård på Ler i Melhus kommune.

Bak dørene skjuler det seg et verksted som forandrer unge menneskers liv.

– Det var ikke aktuelt med tradisjonelt landbruk, og vi ønsket å berike livet vårt med noe som kunne hjelpe ungdommer som ikke fant sin plass i samfunnet. Vi har vært del av gode lag selv, henholdsvis i håndball og rallycross, og vet hvor mye det betyr, sier Siri Mette Gynnild.

Dette er et ektefølt prosjekt som har engasjement og empati. Det gir barn et forvern slik at de kan ta de rette valg og få muligheten til et godt liv!

Fra publikumsforslagene

Faller utenfor skolesystemet

Sammen med ektemannen, tidligere europamester i rallycross, Knut Ove Børseth, bestemte de seg i 2008 for å gjøre gården om til aktivitetsgård, og tre år senere var «barnet» Kjør for livet født.

Det er et alternativt og tilpasset fritidstilbud for ungdommer som har en interesse for biler, action og motorsport.

–Å hjelpe ungdom til å få troen på seg selv er utrolig givende. Dette prosjektet gir livet mening, mener Siri Mette.

Kjør for livet handler om å føle mestring og øke sin sosiale kompetanse. Målet er å unngå at elevene havner utenfor skolen og det tradisjonelle fritidstilbudet eller i verste fall ender opp i et kriminelt miljø.

Sønnen blomstret

Adresseavisen og NRK Trøndelag besøker verkstedet en onsdag kveld i desember.

Det er klubbkveld og fem ungdommer i alderen 11 til 19 står rundt en bil og diskuterer arbeidsoppgaver.

Nina Rogneslien har kjørt sønnen på klubbkveld, og mens han står og mekker, står hun og skryter av tilbudet.

– Før var Nils Petter redd for store folkemengder, men nå har han blomstret etter å ha fått blitt med i Kjør for livet. Han er en helt annen gutt, sier en stolt mamma.

Å jobbe med Kjør for livet har blitt mer enn en jobb. Det har blitt en livsstil.

– Knut Ove er gassen, mens jeg er bremsen. Sammen får vi til noe som har vist seg å være bra. Men vi har selvsagt ikke vært alene og mange har bidratt. Vi ville aldri ha fått til dette uten gode lagspillere, sier Siri Mette.

Børseth - Kandidat Årets trønder

Gjennom mekking og gode samtaler bygger Kjør for livet selvtillit hos ungdom som har opplevd en del nedturer i livet.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Invitert til slottet

På kronprinsparets bryllupsdag 25. august kunne gründerne glede seg over at Kjør for livet var ett av prosjektene som skulle få støtte av Kronprinsparets fond i tre år.

I desember sto jubelen i taket da invitasjonen til julekonsert på slottet dumpet ned i postkassa. Det ble et minne for livet for både store og små.

– Det vil ta tid å fordøye de sterke inntrykkene. Dette var virkelig en majestetisk opplevelse for oss, sa Knut Ove dagen etterpå.

  • Bli med på slottsbesøket til Kjør for livet i denne radioreportasjen:


Kronprins Haakon har vært på besøk to ganger på Ler, og kronprinsparet involverer seg sterkt i Kjør for livet.

– Jeg hadde en kaffeavtale med Haakon forrige gang jeg var i Oslo, og nylig hadde vi en times prat på Skype med kronprinspar. De virker oppriktig engasjert, sier Knut Ove.

Nominasjonen til Årets trønder kom overraskende på paret, men desto mer gledelig.

– For en avslutning på et fantastisk år! Det er så mange gode kandidater. Jeg ble nesten målløs, og det er sjelden, sier Knut Ove.

Jeg er selv evig takknemlig for at de har gitt min sønn troen på veien tilbake.

Fra publikumsforslagene

Børseth og Gynnild - Kandidater Årets trønder

Siri Mette Gynnild og Knut Ove Børseth.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Frykter ikke nabogutten lengre

De fem ungdommene har slitt med å finne sin plass i klassen, og derfor er det alltid et dagens tema på klubbkveldene hvor man diskuterer alt fra mobbing til rus.

For ekteparet er det viktig at deltakerne tar med seg de gode holdningene utenfor verkstedet.

– Det er viktig å gi ungdommene tid og ikke minst prøve å se bak «pøbelstrekene». Noen måneder etter at vi fikk en ny deltaker fikk jeg en hyggelig melding fra en nabo til eleven. Han takket for at han nå turte å slippe døtrene sine ut i gata etter at nabogutten hadde forandret seg drastisk, sier Knut Ove.

Dette er ungdommer som ofte har opplevd nederlag, men hos Knut Ove og Siri Mette har de funnet seg til rette.

– Vi finner ut av hva de mestrer og hva de er gode til. De får kjenne på det å være del av et fellesskap. Det gjør at de vokser på andre arenaer, forklarer Knut Ove, og forteller en historie om en av ungdommene som kom fortvilt og fortalte at han for første gang i sitt liv hadde blitt invitert til en bursdagsfest til en klassekamerat.

– Gutten var likevel frustrert for bursdagen var jo på en onsdag. «Jeg svikter jo de andre i teamet siden det er klubbkveld», forklarte gutten. Han dro heldigvis på bursdagen, men det er nesten det eneste tilfellet vi har hatt av fravær på klubbkveldene våre, sier Knut Ove.