Hopp til innhold

– Det blir lange dager

Takstmenn jobber på spreng for å taksere skadene etter Dagmar.

Mistet taket i uværet

Takplatene til Mats Larsen fløy 100 meter i lufta og landet på to av nabogårdene.

Foto: Mats Larsen

Ragnar Lund

Ragnar Lund har travle dager med å få oversikt over alle skadene stormen har ført til.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK
"Dagmar" herjet i Trøndelag

Vann har fosset inn i kjellere og kontorlokaler som følge av stormfloen.

Foto: Jøte Toftaker
"Dagmar" herjet Trøndelag

Piren i Trondheim fikk store skader i stormen. Både Pirbadet og asfalten har fått hard medfart av vind og vann.

Foto: Henriette Louise Krogness

Det er lite som minner om juleferie for Ragnar Lund om dagen. Han er takstmann i Gjensidige og prøver å taksere skadene som julestormen har påført bygg og boliger Sør-Trøndelag.

– Foreløpig har jeg bare vært i områdene rundt Trondheim. Der har vi fått melding om mange skader på hus. Vi har fått melding om enda større skader ute ved kysten, men der har vi ikke rukket å begynne med å taksere enda, sier Lund til NRK.

Se bildene fra orkanen Dagmars herjinger

Stormflo i kjelleren

I dag har han vært i Malvik kommune like nord for Trondheim.

–Den første boligen jeg besøkte i dag var rammet av stormfloen. I en godt innredet kjeller har vannet kommet inn og stått opptil 30 centimeter opp etter veggene.

I dette huset må alle golvene fjernes og legges på nytt. Veggene må det også gjøres noe med for å bli kvitt fuktskadene.

– Det blir fort noen hundre tusen kroner bare i ett hus når det er snakk om slike skader, sier Lund.

Flom av skademeldinger

Og Dagmar kommer til på koste forsikringsselskapene dyrt. Tirsdag ettermiddag fikk Gjensidige inn en skademelding hvert eneste minutt. Det meldes om skader på hus, biler, båter og andre eiendeler.

– Det blir mye kjøring og lange dager på oss som må ut og se på alle skadene som meldes inn. Mange har mistet takstein og tak er blitt ødelagt av trær som har falt over ende eller andre ting som har gjort skade. I tillegg ser vi en del konstruksjonsskader på husene som følge av den sterke vinden, sier Lund.

Med så mange skadde hus må takstmennene prioritere tøft. Butikker og forretninger som lider store tap av å måtte holde stengt kommer først i køen. Deretter bygg som har fått store skader som følge av naturkreftene.

– Folk er stort sett tålmodige. De skjønner at det er en situasjon nå med mange skader. Men om det kommer mer nedbør framover, så er det viktig at folk sikrer verdiene så godt som mulig inntil vi har muligheten til å komme.

"Dagmar" herjet i Trøndelag

Langs kysten har Dagmar herjet godt med naust og boliger.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Over nyttår

Fram til nyttår vil han ha hovedfokus på å taksere skadene i Trondheimsregionen. Først på nyåret vil kyststrøkene få besøk. Der meldes det om langt større skader.

– Det blir nok travelt ei stund til, sier Lund før han setter seg i bilen klar for et nytt oppdrag.