Hopp til innhold

Engstelige for hva som kan skje

Sikkerheten til Marita Strøms barn blir vurdert etter nyheten om at Osman Omar Osman skal ha rømt fra fengselet i Nord-Irak.

Osman Omar Osman

Osman Omar Osman skal være på frifot etter å ha gravd en 80 meter lang tunnel under fengselsmuren i Nord-Irak. Osman er dømt for drapet på sin norske kone.

Foto: Kjell A. Olsen / SCANPIX

Marita Strøm

Marita Strøm ble drept i 2004.

Foto: privat

Osman er dømt for drapet på sin kone Marita Strøm i 2004, men skal være en av elleve fanger som nå har stukket av fra fengselet i Nord-Irak.

Ifølge kurdiske medier har fangene gravd en 80 meter lang tunnel uten å bli oppdaget, og rømt sammen tidlig søndag morgen.

Familien er bekymret

Namsos-kvinnen Marita Strøm ble drept natt til 4. september 2004 i en bakgate i Sulaymaniya i Irak.

Hennes to eldste barn satt i forsetet, og ble vitner til drapet.

Nå er Strøm-familien redd for at de må se seg over skuldra.

– Vi er engstelige for hva som kan skje, men vi forventer at politiet setter i gang sikringstiltak dersom det er nødvendig, sier søster Evy Strøm til Trønder-Avisa.

Alle tre døtrene til Marita Strøm er bosatt i Namsos.

– Dersom han ikke blir tatt der nede, klarer han å komme seg hit. Det er bare snakk om nok penger og hjelp, det er ikke noe problem for ham. Men vi må bare ta det som kommer, slik vi alltid har gjort. Vi håper de klarer å ta ham, sier Maritas andre søster, Unni Strøm til adressa.no.

– Sikkerhetssituasjonen er endret

Politiet i Namsos bekrefter at de er informert om situasjonen, og at de vil jobbe med saken i løpet av dagen.

De vil ikke si noe om hvilke tiltak de ser på som nødvendige, men Strøm-familiens advokat er klar på at situasjonen må vurderes.

– Vi er blitt informert fra eksternt hold og vurderer nå tiltak i forbindelse med ny sikkerhetssituasjon rundt Marita Strøms tre barn. Dette gjøres i samråd med lokale politimyndigheter, forteller advokat Endre Lysø til T-A.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke tiltak de allerede har gjort.

Overrasket over flukten

De fleste av de elleve fangene som rømte skal ha hatt dødsdom på seg.

– Det er ingen som er pågrepet etter at de gravde tunnelen, selv om vi satte inn store ressurser. De etterlot ingen spor med tanke på hvordan de gravde tunnelen. Vi er overrasket, sier fengselsdirektør Sagvan Jameel ved Zirga-fengselet i en pressemelding, ifølge ekurd.net, en uavhengig kurdisk nyhetsportal.