Hopp til innhold

Valg av kampflybase kan bli utsatt

Det er umulig å spå utfallet av lokaliseringsvalget av kampflybasen. Avgjørelsen kan til og med bli utsatt, tror lederen av Forsvarskomiteén

Fly tar av på Ørland Hovedflystasjon

Ørland Hovedflystasjon er en av kandidatene til ny kampflybase.

Foto: NRK

Ine Eriksen Søreide
Foto: Høyre

Leder i Stortingets Utenriks- og Forsvarskomite, Ine Eriksen Søreide, (H) frykter at Regjeringen ikke rekker å utrede lokaliseringsspørsmålet innen fristen og vil i stedet foreslå å utsette saken.

– Det er to parallelle løp der begge er veldig krevende. Det ene er kampflyene, som allerede er forsinket og det andre er basevalget.

Luftforsvaret har en veldig viktig rolle i nordområdene og i deltakelse i internasjonale operasjoner. Eriksen Søreide sier det er viktig at de ser hvilken rolle luftforsvaret skal ha i fremtiden.

Les også: – Brudd på internasjonal rett

Helheten er viktigst

Plasseringen er et av de viktige spørsmålene og for Høyre det er helheten som er viktig.

– Regjeringen har definert nordområdene som det viktigste strategiske satsingsområdet, men det betyr ikke at det som skjer sør for de tre nordligste fylkene ikke er viktig.

Nå pågår det en prosess i departementet med å behandle alle innspillene etter høringsrundene som ble avsluttet 6. januar.

– Når saken kommer til Stortinget skal den være grundig gjennomarbeidet og opplyst slik at vi fatter en beslutning som står seg og som ikke blir gjenstand for omkamp, sier Eriksen Søreide.

Les også: – Velkommen til Ørland og Trondheim!

Sterke meninger

Diskusjonen om hvor kampflybasen skal ligge går hardt for seg. Det er mange meninger og følelser i begge leirer.

– Vi må ha respekt for at noen kommer med sterke uttalelser og karakteristikker, men vi som politikere må prøve å holde denne debatten på et edruelig nivå, sier Eriksen Søreide.

Les også: Barth Eide: Jobbmuligheter er viktig

Skillelinjene i denne saken går tvers gjennom alle partier. Regjeringen skal legge fram sin innstilling i løpet av mars, og spørsmålet er om de manøvrerer slik at de har flertallet bak seg i Stortinget.

– Jeg tror regjeringen nå først jobber mest med å bli enig seg imellom, og der ifra må de presentere noe for Stortinget, sier Eriksen Søreide.