Hopp til innhold

– Hun er jo født på hundesleden

Da hun var fire år kjørte hun fire mil med eget tospann. I dag starter Vilde Amundsen Øren for første gang i Femundløpet som ble grunnlagt av hennes far, - med veteranpappa Torgeir som medhjelper.

Vilde Amundsen Øren kjørte fire mil meg eget tospann som 4-åring

–Hun var enormt sliten etter turen fordi hun brukte så mye krefter på å styre og bremse, forteller Torgeir. Datteren, Vilde, debuterer i Femundløpet i år.

Foto: Privat

– Jeg husker godt da vi plasserte henne på sleden som toåring. Hun hylte og skrek, men vi pressa litt på, og etterhvert var hun bitt av basillen, ler Torgeir Øren fra Røros.

For 24 år siden fikk han og to kamerater ideen til det tradisjonsrike Femundløpet i Sør-Trøndelag og Hedmark. Han vant det første løpet som ble arrangert i 1990, og har deltatt ti ganger.

I år er første gangen juniorer mellom 15 og 17 år får stille til start, og Vilde er den første av Torgeirs barn som deltar i langløpet.

– Jeg syns det er veldig fint å kunne videreføre det pappa starta opp. Jeg er jo stolt av faren min, så det kjennes bra å være den første i familien som stiller til start, forteller Vilde.

Artikkelen fortsetter under bildet

Vilde Amundsen Øren stiller til start i Femundløpet for første gang

– 'Ice' trekker i front, og er lederhunden i spannet mitt, sier Vilde. Hun starter i nordens første juniorklasse i et langdistanse hundeløp i dag.

Foto: Anniken Sande

– Rykker i løpsmuskelen

Årets juniorer skal kjøre en omtrent 140 kilometer lang løype fra Drevsjø til Røros.

Det er Vilde som har alt ansvar for hundene, med foring, og pleie underveis. Med seg på laget har hun faren som medhjelper, eller handler, som det heter i hundekjørermiljøet.

Dermed skal polarhundnestoren Torgeir stille som handler i et hundeløp for første gang. Tross lite erfaring har datteren tro på at han greier oppgaven.

– Jeg kunne aldri stilt til start uten pappa. Han hjelper meg med å regne ut hvor mye mat hundene skal ha, og sørger for at utstyret er i orden. Han er rolig, og blir aldri stressa slik jeg blir. Det er veldig trygt for meg å ha erfaringen hans i ryggen, forklarer Vilde.

– Jeg kjenner jo at det rykker litt i løpsmuskelen min, og forbereder meg som om jeg skal være fører selv. Men jeg tror og håper at hun har lært nok til å gjennomføre på en bra måte, sier Torgeir.

Artikkelen fortsetter under bildet

Torgeir Øren

Som handler skal Torgeir tilrettelegge for at løpet til Vilde går knirkefritt. Her klargjør han sledene til løpet.

Foto: Anniken Sande

– Fantastisk stillhetsfølelse

Hjemme på Ormhaugen gård ved Røros, bor Vilde og Torgeir sammen med over 60 Alaska Huskys.

– Alle hundene er en del av familien, og jeg har vokst opp sammen med flere av hundene som er med i spannet mitt. Jeg tror det er en stor fordel at vi kjenner hverandre så godt, og har så sterk tillit til hverandre, forteller Vilde.

Hun forstår at det kan være vanskelig for utenforstående å skjønne hva som er drivkraften bak det å tilbakelegge milevis med ødemark i bitende kulde.

– Jeg kjenner en helt fantastisk følelse av stillhet og ro når jeg er på tur. Da er det bare meg og hundene, og det samspillet er helt spesielt, smiler hun.

Vilde og familien har over 60 hunder på gården

– Alle hundene er en del av familien, sier Vilde.

Foto: Anniken Sande

Kulden skaper utfordringer

Den voldsomme kulden har skapt problemer for flere seniorløpere i F600-klassen i årets løp.

Flere hunder og førere har fått frostskader, og gradestokken har vist så mye som nesten 40 minusgrader på det kaldeste.

– Vi får et kick når det er så kaldt som nå, så det er klart at vi må tenke litt ekstra. Juniorene har lite erfaring, og det er tøffe forhold. Det viktigste er at alle passer på hverandre så de får en god opplevelse, mener Torgeir.

– Det eneste jeg er nervøs for er sjekkpunktrutinene, og eventuelle frostskader hos hundene. Det er veldig kaldt, sier Vilde.

– Det er stort

Familien Amundsen Øren eksisterer nettopp på grunn av hundeløp, ifølge Torgeir.

Han møtte sin kone som deltaker i Finnmarksløpet, og Øren-barna fikk hundekjøring inn med morsmelka.

– Mamma var så mye ute med hundene da hun var gravid med meg at den eneste lyden som roet meg ned som baby var bjeffing. Derfor trillet hun meg rundt i hundegården, ler Vilde.

– Vilde er jo et direkte produkt av hundekjøring, og ble omtrent født på sleden. Jeg er veldig stolt, og synes det er kjempeartig at hun deltar i Femundløpet, smiler han.

Juniorene starter fra Drevsjø i Hedmark klokken 16.00 lørdag ettermiddag.

Tidlig krøkes som god krok skal bli

Tidlig krøkes som god krok skal bli. Vilde ble tatt med på tur i svært ung alder.

Foto: Privat