Hopp til innhold

– Det er ikke en brutal sport

Lørdag kjemper Emil Weber Meek om å vinne sin første proffkamp i Mixed martial arts, omtalt som den raskest voksende sporten i verden.

Mixed martial arts

Emil Weber Meek tror kampsporten Mixed martial arts etter hvert vil bli lovlig også i Norge.

Foto: Privat

Emil Weber Meek (23) kommer fra Tønsberg, men er nå bosatt i Trondheim. Til helga reiser han til Danmark og København for å gå sin første kamp som proff Mixed martial arts-utøver.

Emil Weber Meek

Emil Weber Meek.

Foto: Privat

Der møter han Mohammed Abdallah fra Sverige.

Mixed martial arts (MMA) er et samlebegrep for kampsporter der man bruker spark, slag, kast og kamp på bakken, og regnes som en internasjonal kampsport.

– Mindre regler er bedre

23-åringen mener han nå er klar for en karriere som proffutøver.

– Jeg har hatt en god amatørkarriere der jeg har vunnet alle de sju kampene jeg har deltatt i. I proffligaen er det mindre regler, og det er noe som kommer til å passe meg bedre. Det blir mindre begrensninger, sier Meek til NRK.no.

– Du kan for eksempel slå når motstander ligger nede.

Selv om det er få regler, mener Meek bestemt at sporten ikke er brutal.

– I løpet av min treårige erfaring har jeg ikke hatt noen alvorlige skader. Det er mye action, noe som har ført til at publikum synes sporten er kul å se på. Dette er mye av grunnen til at interessen for MMA også vokser svært raskt i hele verden, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

MMA er ulovlig i Norge

MMA er en ulovlig kampsport i Norge.

Foto: Petter Melsom / NRK

Ikke tillatt i Norge

Sammen med Thomas Formo, driver Meek klubben MMA Trondheim. Siden oppstarten i 2011 har pågangen vært stor.

– Nå er det over hundre nybegynnere som trener hos oss, og generelt i Norge er veksten veldig god, sier Meek.

MMA-kamper er ikke tillatt i Norge, men der har fighteren tro på reglene vil forandre seg.

– Det er vanskelig å si når, men jeg håper at yngre politiske krefter kanskje tenker litt annerledes enn de som bestemmer i dag. I framtida er jeg helt sikker på at dette blir en lovlig sport også i Norge.

Hittil har han stort sett reist rundt i Skandinavia, England og Skottland når han har kjempet.

– Jeg er glad i å reise, så for meg er det ikke noe problem å dra utenlands, men jeg mister alltid fordelen ved å kunne kjempe på hjemmebane, sier Meek.

– Lek med liv og helse

Motstandere av sporten kaller det menneskelig hanekamp. Seksjonsoverlege og leder av traumeutvalget ved Sykehuset Telemark har tidligere uttalt overfor NRK at han var forferdet etter å ha sett en kamp på nettstedet You Tube.

– Dette er direkte livsfarlig og en lek med liv og helse, med betydelig fare for alvorlig skade, lemlestelse og død, sa Haagen Thorne.

Mange lar seg inspirere av sporten slik den blir utøvd i USA. Ultimate Fighting Championship oppstod på betal-tv i 1993. I seinere år har UFC innført flere regler for å sikre deltakerne bedre. Dette har ført til at idretten har blitt mer akseptert.