Hopp til innhold

Frykter prestemangel i Trøndelag

Høylandet har stått uten prest i snart tre år, og en hel generasjon trønderske prester nærmer seg pensjonsalder. Situasjonen på Høylandet kan bli en realitet også flere steder i Trøndelag innen kort tid.

Kirke

Det kan bli stort behov for prester i Trøndelag om få år, når mange av dagens prester går av med pensjon.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Høylandet kirke

På Høylandet har man søkt etter prest i snart tre år.

Foto: Peter M. Laugen
Steinar Skomedal

Steinar Skomedal, konstituert stiftsdirektør i Nidaros bispedømmeråd.

Foto: Anders Ulvolden / NRK
Prospekt av ny prestebolig Høylandet

Prospekt av den nye presteboligen på Høylandet.

Foto: Arkitektfirmaet Blom

Høylandet har nå foreslått å bygge en splitter ny prestebolig for å prøve å lokke til seg søkere til den ubesatte prestestillingen.

– Det er veldig gledelig at kommunen er positiv til et slikt vedtak, sier Steinar Skomedal, konstituert stiftsdirektør i Nidaros bispedømmeråd.

– Høylandet har nå vært 2,5 år uten prest, og det er en kjempevanskelig situasjon. Ny prestebolig kan være et moment som blir avgjørende, sier han.

Må ha samme bostandard som resten av samfunnet


Prester kan som regel ikke velge selv hvor de skal bo, de har boplikt i menigheten der de skal virke. Dette er for mange mer en byrde enn en velsignelse, da det er en kjensgjerning at mange presteboliger er gamle og dårlige.

– Presteboligene har blitt mye bedre de siste åra, særlig etter at det kom en ny finansieringsordning for kommunene. Det har blitt enklere for kommunene å pusse opp eller bygge nye presteboliger, sier Skomedal.

Han er helt klar på at prester må ha samme bostandard som resten av samfunnet.

– Prestene kan ikke forvente luksusboliger, men vi kan ikke tilby gamle, trekkfulle, upraktiske boliger lenger. Jeg er veldig glad for at Høylandet vil bygge ny prestebolig, sier han. Prestene har ofte familie og barn, og da må de ha gode boforhold.

Kan bli alvorlig prestemangel

Nå nærmer 29 av prestene i Trøndelag seg pensjonsalder, og dette er noe som virkelig uroer Skomedal.

– Vi har en hel generasjon prester som kommer til å gå ut av tjeneste innen få år. I motsatt ende er det færre som tar teologi og kommer ut som nyutdannede prester. Dette er et stort problem, sier han.

Det betyr at flere kommuner og kirker kan få samme problem som Høylandet om ikke lenge.

Skomedal peker også på at ikke alle som tar teologi ender opp som prester.

– Systemet på universitetet er slik at studentene kan velge om de vil bygge inn teologi i universitetsgrader eller om de vil bli prester. Før var det slik at hvis man begynte på prestestudiet, så var det et profesjonsstudium, og man kom ut av det som prest. Nå er det vanskelig å forutse hvor mange av dem som studerer teologi som faktisk blir prester.

God ide å reklamere på menighetsfakultetet

Skomedal syns Høylandets intensjon om å dra til menighetsfakultetet og reklamere for prestestillingen hvor man kan få utforme sin egen prestebolig, er god.

– Dette er en veldig bra måte å gjøre det på. Også biskopen vår, Tor Singsaas, er jevnlig innom på studiestedene og snakker om prestegjerningen og kirkene i Trøndelag, sier Skomedal.

Saken blir tatt opp i kommunestyret 13. desember for et endelig vedtak.