Hopp til innhold

– Utelukker ikke at snoren kommer fra klærne

Spesialenheten for politisaker utelukker ikke at snoren som kvalte kvinnen som var varetektsfengslet kom fra klærne hun hadde på seg.

Kommunehuset i Snåsa

Etterforskningen etter at en kvinne fra Snåsa døde i varetekt tyder så langt på at dødsårsaken er kvelning.

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Det er riktig at det er brukt snor, og vi undersøker nå hvor denne snoren kommer fra. Vi utelukker ikke at den kommer fra klærne, sier Terje Aas, leder for Spesialenheten for politisaker i Midt-Norge.

Den foreløpige rapporten de har fått etter obduksjonen sier at dødsårsaken er kvelning .

Klarer ikke å se noe konkret på opptakene

Videomateriale fra varetektscellen har gitt dem en oppfatning om hvordan det hendte, selv om de ikke klarer å se noe konkret på opptakene.

– Det vi ser der er at det foregår en inspeksjon, og rett etter denne inspeksjonen ser vi bevegelser som kan tilsi at hun utfører handlingen, sier han.

Rolf Christensen, advokat i Christensen–Ertsaas–Kjøren–Smalås ANS, tror dette var en situasjon hvor politiet burde vært ekstra forsiktige.

– Jeg vil tro at i den situasjonen hun var i var det grunn til å være ekstra aktpågivende fra politiets side for å sikre seg mot at noe slikt skulle skje på cellen.

Advokaten snakket med henne

Kvinnens advokat, Anders Kjøren, er den eneste som fikk snakket med kvinnen om saken før hun døde. Men selv om hun nå er død gjelder advokatens taushetsplikt fremdeles.

– Hovedregelen er at taushetsplikten også gjelder etter at personen som har formidlet informasjonen har gått bort, sier han.

Men denne regelen er ikke endelig.

– Høyesterett har åpnet for at det i enkelte tilfeller kan være grunnlag for å gi noen kommentarer, men det er en løpende vurdering som jeg foretar.

Han forteller også at han har hatt en åpen og god dialog med både politiet og den særskilte etterforskningsenheten.

Vil fortsette med avhør

Ifølge Aas vil de nå fortsette med avhør av personer som har vært i kontakt med kvinnen, og sannsynligvis også foreta avhør i forhold til de rutinene de har i Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Det har skjedd celledødsfall før, og det vil sikkert skje igjen. Men det er noe som ikke bør skje, sier han.

Også politimesteren i Nord-Trøndelag, Trond Prytz, stiller seg bak at celledødsfall ikke skal skje.

– Det er veldig lite greit for den enkelte, men jeg tror hele korpset står bak at vi beklager dette. Det skal ikke skje. Det er vi alle veldig enige om, sier han.

– Vi avventer jo en rapport som vil gå inn på hele hendelsesforløpet, og samtidig vurdere om den omkomne ble ivaretatt på en forsvarlig måte.