Hopp til innhold

Fritz Moen-bevis lå på museum

En koffert med bevismateriale i Fritz Moen-saken ligger på museum i Trondheim. Moens advokat reagerer kraftig på at han ikke har fått tilgang til materialet.

Sigrid Heggheims ring - fra Politimuseet i Trondheim
Foto: NRK

Fritz Moens advokat Jon Christian Elden reagerer kraftig på at en koffert med bevismateriale ligger på politimuseet i Trondheim.

Elden har tidligere bedt om å få alt bevismateriale i saken utlevert, men kofferten har han aldri hørt noe om. Fritz Moen satt uskyldig i fengsel i 18 år for drapet på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad.

Oppi den brune gamle kofferten ligger blant annet ringen til avdøde Sigrid Heggheim som ble voldtatt og drept i 1976. Den har vært et av de viktigste bevismaterialene i drapsgåten.

 

Politiskisse fra åstedet der Sigrid Heggheim ble drept
Foto: NRK

Merkelig

Fritz Moens advokat Jon Christian Elden får høre om kofferten og ringen av NRK Trøndelag.

- Det er høyst underlig, for vi har jo etterlyst bevismateriale i denne saken helt siden vi begynte å jobbe med den i 1998. Når det dukker opp en koffert på nåværende tidspunkt, så spør man seg hvorfor denne kofferten ikke dukket opp tidligere, sier Elden.

Men kofferten har jo vært på museet i lang tid?

- Da er det rart av verken politiet eller vi har fått beskjed om dette og at de selv ikke har oversikt over dette. Det er høyst alvorlig at vi ikke har fått tak i materialet og at når vi har bedt om det, så har vi fått beskjed om at det ikke eksisterer. Vi har fått beskjed om at de har rotet det bort. Da er det veldig spesielt at materialet dukker opp senere, sier Elden til NRK Trøndelag.

Hårreisende

Også privatetterforsker Tore Sandberg som har jobbet med Moensaken siden 1998 reagerer kraftig på informasjonen.

- Det er en behandling av bevismateriale i straffesaker som er helt hårreisende, sier Sandberg.

Hva tenker du om at det er NRK som må påpeke at et slikt arkiv finnes hvor det ligger ting som kan være av verdi?

- Ut i fra hva jeg har opplevd i denne bransjen, så finnes det ingenting som overrasker meg lenger, sier Sandberg.

Avviser kritikken

Konservator og daglig leder Johan Sigfred Helberg ved Norsk rettsmuseum avviser kritikken og sier at kofferten har vært tilgjengelig hele tiden.

- Jeg kan i alle fall si at dette materialet har ikke vært utilgjengelig for Fritz Moens hjelpere tidligere. Tilgjengeligheten til dette er selvfølgelig sperret, men en forsvarer ville fått tilgang til det, sier Helberg til NRK Trøndelag.

Konservatoren sier det kun er en liten del av bevismaterialet som er på museet.

- Jeg kan ikke se at det offentlig har plikt til å informere en advokat om at det ligger noe her og der, sier Helberg.

Helberg  hevder at privatetterforsker Tore Sandberg har vært ved museet og sett bevismateriale, men det avviser Tore Sandberg, som sier han aldri har vært i rettsmuseeet.