Hopp til innhold

Fare for storflom i Sør-Norge

Det er fare for fem- og tiårsflommer over store deler av Sør-Norge de neste dagene, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Edland 18. mai

Slik ser bygdeveien i Edland ut 18. mai. Og det er varslet mer nedbør og fare for flom i Sør-Norge de nærmeste dagene.

Foto: Marit Hermansen

Årsaken er kraftig snøsmelting som øker vannstanden både i bekker og elver som fremdeles har snø igjen i nedbørsfeltet.

Varselet varer fram til tirsdag og gjelder Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

– Prognosene vi har for de nærmeste dagene viser at dette kan bli en litt over middels vårflom, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Stein Beldring til NRK.no.

Høye temperaturer og vind gir stor snøsmelting i fjellområdene, opplyste NVE på kvelden 17. mai. I mange elver og bekker er vannføringen raskt økende.

Les også:

Kan bli høyere vannstand enn varslet

Tidligere har NVE advart spesielt om flomfare i Hallingdalselva og Krøderen i Buskerud.

– I disse områdene har det kommet svært mye nedbør, og snøsmeltingen fortsetter med de høye temperaturene vi har nå. Det bidrar jo til at vannstanden øker, sier Beldring.

Nedbør og snøsmelting har ført til at vannføringen i Hallingdalselva nå er over nivået for vanlig vårflom. På lørdag venter NVE at vannføringen ved Bergheim vil nå et nivå som tilsvarer fem- eller tiårsflom.

Det kan igjen føre til at vannstanden i Krøderen kan bli høyere enn NVE tidligere har varslet, og direktoratet tror vannstanden kan passere 135 meter over havet på mandag. Det blir i så fall et litt høyere nivå enn det som var maksimal vannstand i juli 2007.

Regn og snøsmelting gir også moderat fare for sørpeskred i områder der snøen fortsatt er over 50 centimeter dyp, og det er fare for jordskred og utglidninger.

Bente Wahl

Statsmeteorolog Bente Wahl kan dessverre ikke love noe stabilt høytrykk med det første.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kommer kraftige byger i natt

Statsmeteorolog Bente Wahl har heller ikke oppløftende nyheter å komme med. Selv om store deler av Sør-Norge fikk pent vær på 17. mai, kommer det regn natt til søndag.

Det kommer et nedbørområde fra Sverige i natt med svært kraftige byger og torden. Det kan gå inn over Aust-Agder og sørlige deler av Telemark, sier hun.

Og med dette området følger også mye nedbør på kort tid, som kommer svært lokalt.

Det kan komme opp mot 20–30 millimeter nedbør på svært kort tid enkelte steder. Dette rammer jo veldig lokalt, men så mye nedbør på kort tid er jo mye, og hjelper ikke på situasjonen der det har kommet mye nedbør tidligere, sier Wahl.

Det ser heller ikke så lyst ut med tanke på neste uke. Det er ikke noe tørt vær i sikte så langt Bente Wahl kan se.

– Spesielt tirsdagen ser ut til å bli våt, sier hun.