Hopp til innhold

Mugg og midd gir astma

Vi kan forebygge astma med et godt inneklima, sier fylkesstyremedlem fra Norges Astma- og Allergiforbund i Vestfold.

Husmidden er viktig årsak til astma.
Foto: Universitet i Bergen / Scanpix

Hver tiende vestfolding har astma, viser tall fra Norges Astma- og Allergiforbund avdeling Vestfold.

Derfor må folk tenke mer på inneklimaet, sier Anne Stryken Nygaard, som er fylkesstyremedlem i Vestfold-avdelingen. Hun tror astma kan forebygges, og at en med enkle metoder kan gjøre hverdagen enklere for dem som har astma- og allergiplager.

Gjør det enkelt

- Først og fremst bør man undersøke, særlig i kjelleren, om det er mugg- eller fuktskader i huset. Ellers bør man tenke enkelt, sier Nygaard.

Nygaard er selv plaget av astma, og i leiligheten i Sandefjord har hun valgt en enkel løsning for å lette renholdet. Blant annet er alle teppene fjernet.

- Tepper samler mye støv og skitt og er vanskelige å holde rene.

Andre råd er å ikke re opp senga, men brette opp dyna slik at fuktighet forsvinner.

 

Anne Stryken Nygaard har gode råd mot astma.
Foto: Anja Tho Gunnersen / NRK

Ikke vaskehysteri

- Men samtidig kan et godt inneklima forebygge astma også, og det er tre enkle grep som sørger for at inneklimaet blir bra: Lufte godt, holde temperaturen på cirka 20 grader og sørge for god rengjøring.

Nygaard anbefaler dessuten kunstige blomster i huset i stedet for ekte. Planter med jord danner ofte mugg, og da er det viktig å skifte ut jorden ofte. Dersom en ikke er så flink til dette er kunstige blomster bedre.

Hun understreker at det ikke er meningen at folk skal få vaske-hysteri, og at det spesielt folk som er plaget med astma som må passe litt ekstra på i huset.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark