20 østfrisiske melkesau kom torsdag med dyretransport til Svenseid i Telemark. Den østfrisiske sauen kommer opprinnelig fra Nederland.
Terje Dørumsgaard driver sitt eget gårdsysteri, og tror disse sauene kommer til å gi en meget eksklusiv og god ost.
Sau på mail
Opprinnelig var det meningen at han skulle sette inn sæd fra en østfrisisk melkerase i endel spelsau.
- Men så fikk jeg tilfeldigvis en mail fra en som hadde vært på hjemmesiden min, med tilbud om å kjøpe østfrisisk melkesau.
Man har brukt 500 år på å utvikle den østfrisiske melkesauen, som er blitt en svært godt ytende melkerase. I tillegg vokser sauen fort og har godt kjøtt.
- Sauen er et godt utgangspunkt om man skal lage ost og smør i noe større målestokk.
Vil trives
Det finnes sauer som brukes til å lage ekte Roquefort ost, og en bonde på Finnskogen har slike sauer. Disse håndmelker han, og lager ost som han selger fra gården.
- Hans produkt er svært eksklusivt produkt. Vi tenker litt større. Ikke storskala, men litt mer enn å sitte og håndmelke.
Dørumsgaard tror de østfrisiske melkesauene som kommer til Svenseid kommer til å trives. Etter de kommer torsdag skal de gjennom fotbad for å unngå fotråte, sjekkes av dyrlege og Mattilsynet. Og i en uke skal de stå for seg selv.
- Etter det har de mulighet til å gå sammen med spelsauene. De har jo mange sau å gå sammen med.
Dyr ost
Men Dørumsgaard regner ikke med å bli rik på ost. Han produserer fra før hvit geitost, blåmuggost og en gaudatype. Og det er tøft å starte opp og bygge opp et marked i Norge.
- Jeg regner med når denne sauemelkosten kommer, blir det et veldig nisjepreget produkt.
I begynnelsen vil osten bli eksklusiv, og Dørumsgaard regner med at den første osten vil bli å få kjøpt i en to, tre butikker fra neste høst. Men han håper på å kunne utvide.
- Tanken er at det skal bli flere sauer av dette, og av vi skal selge livdyr fra gården. Slik at også andre kan begynne med dette.
- Og kiloprisen for osten?
- Jeg vil tenke meg at den vil ligge på 300 til 400 kroner.