Det skrives mathistorie i Gol i Hallingdal i disse dager. Lammekjøtt fra Gildes slakteri i Hallingdalsbygda er allerede på menyene i gourmetrestaurantene i Milano.
De siste ukene har det gått tre lastebiler med lammekjøtt fra Gol til Italia.
Verdenshistorie
- Dette er verdenshistorie på matfronten, sier fabrikksjef Torleif Bjella på Gildes slakterianlegg på Gol.
Og han har tro på at lammekjøttet fra Hallingdal vil falle i smak hos kresne italienske restaurantgjester.
- Dette er et nisjeprodukt av høy kvalitet som det i høst skal eksporteres to tonn av til restaurantene i Milano-området, sier han.
Slakteriets ansvar er å selge lam på best mulig måte. Da mener de det er artig å se at de har en kvalitet som utenlandske restauranter vil ha.
Kan bli flere land
Eksportsjef i Gilde Tony Barman, er ikke mindre begeistret enn fabrikksjefen på Gol over at norsk lammekjøtt nå står på menyene hos norditalienske restauranter.
- Når det kommer et nytt produkt på markedet så er det fint å kunne vise til referanser. Da er det ikke så dumt å kunne vise til at kjøttet selges til Italia, sier han.
Men det er til sjuende og sist restaurantgjestene som skal avgjøre om lammekjøtteksporten til Italia og trolig også andre Middelhavsland blir en suksess.