Hopp til innhold

- Ble dratt nedover fjellsiden

40-åringen som omkom i skred like ved Hemsedal skisenter ble dratt nedover fjellsiden av mektige krefter.

Skianlegget i Hemsedal julaften

Hemsedal Skisenter i går ettermiddag. Det var vanskelige leteforhold.

Foto: Gry Hedberg

Det var i går ettermiddag at en 40 år gammel mann fra Buskerud døde i et snøskred. Sammen med en kamerat sto de ned Tottenveggen i nærheten av skisenteret.

Både mannskap fra Gol/Hemsedal Røde Kors, Norges Redningshunder og skipatruljen til skisenteret søkte etter mannen. De fant ham ved hjelp av elektronisk søkeutstyr.

Operasjonsleder Espen Sola i Nordre Buskerud politidistrikt forteller om to skikyndige personer som i går var på tur.

– Dette var garva skifolk som har kjørt i vanskelige forhold før. Det er nesten hele livet deres, sier Sola.

Langt skred

Likevel gikk det galt da 40-åringen ble tatt av det som Sola beskriver som er smalt og langt skred som var ca. 5–10 meter bredt 3–400 meter langt.

– Kameraten som overlevende krysset først en renne i fjellet og mannen som nå er død, sklir for langt ut i denne renna. Store mengder snø løsner og 40-åringen blir dratt nedover fjellet i snømassene, forteller Sola tirsdag ettermiddag.

Eget ansvar

– Skredfaren er satt til kategori tre som betyr meget stor skredfare. Å sette utfor der var svært farlig, sier driftssjef ved Hemsedal Skisenter Andreas Smith-Erichsen til NRK.no.

Andreas Smith-Erichsen

Driftssjef Hemsedal Skisenter, Andreas Smith-Erichsen

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK
Leteaksjon Hemsedal

Hundefører Heleena Kaski på vei ut i søk i går ettermiddag

Foto: Norske Redningshunder / Privat

Erichsen, sier de to kameratene gjorde dette på eget ansvar.

– Norske alpinanlegg tar ansvar for det som skjer i løyper som er åpne og tilgjengelige. Når du da beveger deg vekk fra skisenteret går man forbi et skilt som det står "Her forlater du merket, sikret og preparert området. All ferdsel på eget ansvar", sier Erichsen.

– Dette er bare en sørgelig hendelse og håper det kan være en vekker for folk. Vær forsiktig når man ferdes i utmark, særlig når det er stor skredfare som nå.

Ifølge Erichsen er skredområdet et kjent sted for dem som kjører mye i løssnø.

– Det var ikke en del av selve skisenteret. De har tatt heisen til toppen og gått over fjellet og satt utfor på andre siden, sier Erichsen som ikke vil anslå hvor langt unna de var preparerte løyper.

Stor skredfare i området

Den store snøskredfaren gjore det vanskelig for letemannskaper å komme seg inn i området, og det var svært bratt, opplyste Norske Redningshunder på sine nettsider i går.

Politiet advarer folk mot å kjøre utenfor løypene i området.

– Det er svært stor rasfare i hele Hallingdal etter at vi har hatt mye nedbør og sterk vind. Vi har hatt flere ras de siste dagene, sier Sola.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra NRK Buskerud