Hopp til innhold

– Her er skredfaren betydelig

Det meldes om betydelig skredfare i Hemsedal i dag.

Hemsedal skisenter - sett fra Vesle Matterhorn

Hemsedal skisenter sett fra Vesle Matterhorn. (arkivbilde)

Foto: SkiStar

Det er Hemsedal Skisenter som varsler dette. Daglig leder Trond Østby kan fortelle at det har kommet rundt 30 centimeter nysnø de siste dagene, i tillegg til at det er litt vind.

Trond Østby

Trond Østby sier at det er skredfare 3 i og i umiddelbar nærhet til skisenteret i dag. (arkivbilde)

Foto: Hemsedal Skisenter

– Det gjør at det kan skavle seg. Skredvarselen vår er grad 3, altså betydelig skredfare, i og i umiddelbar nærhet til selve skianlegget, forklarer han.

– Kan ha gått ett eller flere skred

Politiet ved Nordre Buskerud politidistrikt har skrevet på sin Twitter-konto at skisenteret har meldt om skredfare i Reidarskaret i Hemsedal. Østby sier at bakgrunnen for deres henvendelse til politiet onsdag, var flere meldinger om snøskred i Reidarskaret.

– Vi fikk rapporter lokalt om at noen hadde sett at det hadde gått ett eller flere snøskred i Reidarskaret. Vi meldte dette videre til politiet. Det kan ha gått ett eller flere skred i det området i løpet av gårsdagen, sier han.

Fjellheisen til topp to var stengt i går på grunn av vind og det ble sett på som lite sannsynlig at noen mennesker var involvert. Det ble dermed ikke satt i gang noen leteaksjon.

Østby understreker at det er skredfare i Reidarskaret store deler av vinteren på grunn av det bratte terrenget.

– Frikjørere må holde seg unna bratt terreng. De bør alliere seg med kjentfolk og guider om de skal ut i terrenget, sier Østby.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kart over Reidarskaret

Politiet la i desember i fjor ut dette kartet over Reidarskaret på sin Twitter-konto der de viste hvor det var ulovlig å ferdes. 11. januar ble forbudet opphevet.

Foto: Politiet

Innførte forbud

24. desember i fjor omkom en mann da det gikk et skred i nærheten av Reidarskaret. Og tre dager senere ble en person alvorlig skadet da det gikk et snøskred i Reidarskaret, og skaret ble stengt.

Den 28. desember i fjor valgte politiet i Nordre Buskerud politidistrikt å innføre et midlertidig forbud mot å ferdes utenfor skiløypene og Reidarskaret ble altså sperret av på grunn av stor rasfare i området. Den 11. januar i år ble forbudet opphevet.

Politijurist ved Nordre Buskerud politidistrikt, Magnar Austerheim, sier at det foreløpig ikke er aktuelt å innføre et nytt forbud.

– Men det kan fort bli aktuelt å innføre et forbud igjen, dersom det skulle vise seg å være aktivitet og stor skredfare der. Det er en vurdering som blir tatt fortløpende. Det handler om å hindre ulykker, sier han.

– I utgangspunktet ønsker en ikke å gi forbud hvis det ikke er påkrevd av hensyn til sikkerheten, fortsetter han.