Hopp til innhold

– Vi har gjort alt vi kan

Konsernledelsen i Södra mener de har gjort det de kan for å selge cellulosefabrikken på Tofte.

Gunilla Saltin

Gunilla Saltin og Södra legger ned cellulosefabrikken på Tofte.

Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

– Jeg ønsker dere velkommen hit.

Fungerende konsernsjef i Södra åpnet pressekonferansen på Tofte rett etter klokka 14.00.

De ansatte skulle nok gjerne sett et annet utgangspunkt for øverste sjefs møte med pressen i dag. For de ansatte reagerte med sjokk, da det tidligere i dag ble kjent at Södra Cell Tofte legges ned 1. mai.

Helt siden oktober 2012 har Södra forsøkt å selge fabrikken på Tofte. Seks interessenter har lagt inn bud, men Södra har ikke akseptert noen av budene.

Uenige om salgsprosessen

Gunilla Saltin.

Fungerende konsernsjef i Södra, Gunilla Saltin.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi har gjort alt vi kan, men har ikke funnet en egnet kjøper. Siden Tofte ikke har klart å innfri våre avkastningskrav, har vi dessverre havnet der vi er i dag, sier fungerende konsernsjef for Södra, Gunilla Saltin.

Budene er for lave til at Södra kan akseptere dem. Saltin vil ikke kommentere avstanden mellom innkomne bud og den prisen konsernet ønsker.

Viken Skog er en av budgiverne. Tidligere i dag sa administrerende direktør i Viken Skog, Ragnhild Borchgrevink at hun er forundret over salgsprosessen.

Ragnhild Borchgrevink

Ragnhild Borchgrevink er administrerende direktør i Viken Skog.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Hovedproblemet er at det ikke har vært noen reell diskusjon om pris eller hovedbetingelser. Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som skal til, når man ikke får noen tilbakemelding, sa Borchgrevink.

Dette tilbakeviser Saltin.

– Vi har hatt en prosess med alle budgivere, der de har fått en tydelig tilbakemelding. De har også hatt mulighet til å korrigere sine bud, sier Gunilla Saltin.

Kort styremøte

Alle budene ble lagt fram for konsernets styre i går, men alle ble forkastet. Etter et par timer ble de tillitsvalgte informert om styrets avgjørelse. Konsernsjefen poengterer at det hele tiden har vært en reell salgsprosess.

– Jeg vil være veldig tydelig på at man går ikke inn i en sånn prosess, med en profesjonell partner som Handelsbanken, hvis man ikke ser at det finnes en mulighet. Styret var godt forberedt før styremøtet, og det er ikke slik at vi har tatt en hastebeslutning, sier Saltin.

– Men er dere villig til å selge, eller er det frykten for konkurrenter som gjør at dere velger å legge ned?

Det vi har sagt er at vi ser på bud som kommer inn. Er det sånn at styret synes de er gode nok, så skal vi fortsette en prosess. Men budene vi har fått så langt, er ikke der, sier Saltin.

Produksjonsutstyret kan bli solgt

Produksjonen stanser 1. mai. Hva som skjer med lokalene etter det, vil konsernledelsen foreløpig ikke si noe om. Men det kan være aktuelt å selge produksjonsutstyret til interesserte kjøpere.