Hopp til innhold

– Helt uaktuelt å legge ned Södra Cell på Tofte

Det sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener konsekvensene av en nedleggelse er for store.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Onsdag fikk de 295 ansatte ved Södra Cell på Tofte beskjed om at cellulosefabrikken legges ned. Driften avvikles den 1. mai, og dermed mister de ansatte jobbene sine.

– Det er helt uaktuelt å legge ned Tofte fordi det er en hjørnesteinsbedrift og fordi konsekvensene er så store. Det må etableres en eierkonstellasjon som kan betale en pris Södra Skogsegarne aksepterer, for at fabrikken kan drives videre, sier Per Olaf Lundteigen.

– Må staten inn med penger?

– Det er helt opplagt at staten må bedre mulighetene for å drive lønnsom treforedling og skogbruk i Norge. Det er noe vi har diskutert lenge, nå er det helt akutt, sier han.

– Har gjort alt vi kan

Siden oktober 2012 har Södra forsøkt å selge cellulosefabrikken på Tofte og konsernledelsen sier de har gjort det de kan for å selge fabrikken. Seks interessenter har lagt inn bud, men Södra har ikke akseptert noen av budene.

– Vi har gjort alt vi kan, men har ikke funnet en egnet kjøper. Siden Tofte ikke har klart å innfri våre avkastningskrav, har vi dessverre havnet der vi er i dag, sa fungerende konsernsjef for Södra, Gunilla Saltin til NRK tidligere onsdag ettermiddag.

I møte med Giske

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) hadde onsdag ettermiddag et møte med ledelsen i Södra Cell Tofte, og oppfordret dem til å gå en runde til med mulige kjøpere.

– Det de sa var at døra ikke var stengt og at dersom det kom nye bud eller nye interessante tilbud, så var dem åpne for å forhandle om det, sier Giske.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Södra cell

Driften ved Södra Cell på Tofte avvikles 1. mai i år.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Et framtidsprodukt

En av budgiverne har vært Viken Skog og stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) er sikker på at Viken Skog er seriøse kjøpere. Kolberg mener at regjeringens oppgave nå er å sørge for at forhandlingene om et kjøp av fabrikken kommer i gang igjen.

– Det må også Buskerud fylkeskommune ha som sitt sentrale mål når de nå går inn i disse diskusjonene med Södra Cell i henhold til det lovverket vi har på dette området.

martin kolberg, ap

Også Martin Kolberg har hatt direkte kontakt med ledelsen i Södra Cell og budgiverne.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Hvis staten skal gå sammen med Viken Skog for eksempel på eiersiden, er det vel anvendte skattepenger i en bedrift som dagens eiere ikke finner lønnsomhet i?

– Vi må huske på perspektivet i dette. Da Follum ble nedlagt for ikke lenge siden, så hadde ikke verken jeg eller regjeringen noe engasjement i det. Grunnen til det var at de produserte papir og vi respekterer at det markedet var tomt. Det er ikke tilfellet for Toftes vedkommende. De produserer en cellulose som brukes til helt andre produkter. Det er et framtidsprodukt med et stort potensial i Norge, og særlig på det Europeiske markedet.

– Men Södra Cell finner ikke økonomi i det, vil staten finne økonomi i det?

– Jeg sier ikke at staten skal direkte inn i Tofte, men det som er statens ansvar er å sørge for hele verdikjeden. Det vi står overfor i dag, med den eventuelle nedleggelsen av Tofte, er at det rammer en hel næring. Det er dette som blir statens ansvar å håndtere, sier han og fortsetter:

– Vi kan ikke sitte stille å akseptere at Norge blir en ren råvareleverandør på dette området. Jeg regner med og håper at statens politiske engasjement i forhold til Södra Cell, vil bidra til at vi får en reell forhandlingsprosess i forhold til seriøse kjøpere slik at vi kan sikre bedriften, men framfor alt sikre hele næringen.