Hopp til innhold

Bra badevann i Drammen

Nye vannprøver tatt ved Bystranda i Drammen viser at badevannet har god kvalitet. Men sjekk hvilket sted langs Drammenselva du bør holde deg unna.

Bystranda i Drammen

Nye prøver vil fastslå kvaliteten på badevannet på Bystranda i Drammen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

En vannprøve tatt av VG for noen dager siden, viste at badevannet hadde et så høyt bakterieinnhold, at det var det verste i landet.

Både i skogstjernene og elva viser de nye prøvene at badevannet jevnt over har god kvalitet.

Ikke bad i plaskedammen

I plaskedammen ved Åssiden Elvepark står det derimot ikke fullt så bra til. Prøvene som ble tatt der, ga så dårlig resultat at kommunen vil sette opp skilt om at bading frarådes.

– Det er sannsynligvis regnværet de siste dagene som er årsaken til den dårlige vannkvaliteten i plaskedammen, sier overingeniør Åge Fredheim ved helsesektoren i Drammen kommune.

– Han forteller at vann- og avløpsetaten har registrert overvann, noe som er ganske vanlig ved mye regnvær, sier Fredheim.

I VG i går kunne vi lese at en vannprøve viste at Bystranda i Drammen hadde den dårligste vannkvaliteten i hele landet.

Prøven viste at vannet hadde 7000 av indikatorbakterien termotolerante koliforme bakterier (TKB) per 100 milliliter vann.

Termotolerante koliforme bakterier (TKB)

TKB-bakterier er i hovedsak tarmbakterier fra mennesker eller varmblodige dyr. Det er en bakterie som indikerer nylig forurensing, og at vannet kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier. Vannet er derfor ikke hygienisk sikkert og bør sikres bakteriologisk.

I følge Folkehelseinstituttet gir verdier under 100 bakterier per 100 milliliter god vannkvalitet, mellom 100 og 1000 bakterier per 100 milliliter gir mindre god vannkvalitet.

Verdier over 1000 bakterier per 100 milliliter gir ikke-akseptabel vannkvalitet og kommunen vil ofte da fraråde bading i vannet.

– Har ingen forklaring

Drammen kommune, som til vanlig foretar målinger av vannkvaliteten på badestedene i kommunen, målte vannet samme dag, bare på et tidligere tidspunkt. De fikk en måling på 120 bakterier per 100 milliliter vann, altså tett opptil god vannkvalitet.

– Vi kan ikke forklare de høye verdiene som VG fant, og har rett og slett ikke noe forklaring på det.

Det sier overingeniør Åge Fredheim ved helsesektoren i Drammen kommune.

– Vi har nå gått igjennom alle forurensingsfaktorer i elva, sjekket mulige brudd på kloakkledninger og utslipp, men har ikke funnet noe.

Flere forklaringer

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet Susanne Hyllestad kan heller ikke forklare de høye verdiene. Men hun sier at de kan ha flere forklaringer.

– Kommunen har gjort alt riktig her ved å undersøke mulige utslippskilder og så videre. En forklaring kan være et isolert utslipp som har reist nedover elva og deretter blitt videretransportert ut i havet.

– En annen forklaring kan selvfølgelig være forurensing av selve prøven. Mange faktorer kan forurense en slik prøve på veien fra prøven ble tatt og inn til laboratoriet, alt fra en skitten flaske til at noe har infisert vannet på veien.

– Men dette er selvsagt vanskelig å si noe om for oss, sier Hyllestad.

– Ikke vær redd for å bade

Hyllestad sier at folk ikke trenger å være redde for å bade i vannet til tross for VGs vannprøve.

– Det er viktig å si at selv om disse bakteriene er funnet, så trenger ikke det å si at man blir syk av å bade i vannet. Jeg vil si at man skal få i seg betydelige mengder av vannet før man merker noe til bakteriene.

– Hvor fort man reagerer vil gå på personens generelle allmenntilstand, sier seniorrådgiveren.

Drammen kommune har allerede tatt prøver flere steder i elven som viser at bakterieinnholdet er på et normalt nivå, og venter nå på svaret fra den siste. Prøvesvaret er ventet i 15-tiden.

– Vi håper nå at denne prøven skal vise at bakterieinnholdet er på et normalnivå sånn at folk føler det helt trygt å bade på Bystranda, sier Fredheim.