Hopp til innhold

Tar prøver av fjellet ved minnested

I disse dager tas det prøver av fjellet på Sørbråten i Hole der det er planlagt et nasjonalt minnested etter terroren på Utøya 22. juli 2011.

Tar prøver ved Sørbråten

Gravemaskinene er på plass ved Sørbråten, for å ta prøver av fjellet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Nå har Statens fagorgan for kunst i offentlige bygg og miljøer, KORO, startet forberedelsene for det planlagte minnestedet ved Sørbråten, bare noen steinkast fra Utøya.

I rundt ti dager skal de drive med prøveboring for å ta ut bergprøver.

– Vi skal finne ut kvaliteten på fjellet og hvilken struktur det har. Det er om å gjøre å få så eksakte prøver som mulig, så vi vet mest mulig om stedet der det er planlagt å gjøre et snitt, sier prosjektleder Jørn Mortensen i KORO.

Geologer skal senere gi den svenske kunstneren Jonas Dahlgren råd om hvilken metode og teknikk som bør brukes for å skjære i fjellet. Forslaget hans går ut på å lage en passasje eller et kutt i fjellet, slik at det blir en kanal gjennom landskapet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Minnesmerke Utøya

Jonas Dahlgrens forslag til minnesmerke ved Sørbråten, har satt sinnene i kok.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

– Bare spørsmål om teknikk

Enkelte har hevdet det ikke er mulig å kutte i fjellet ved Sørbråten, fordi de mener odden består av grus og sand. Det tilbakeviser Mortensen.

– Det er nok en misforståelse at fjellet ikke kan brukes. Det er ingen tvil om at man kan skjære i det, men spørsmålet er hvilken teknikk som skal brukes, sier Mortensen.

Les også:

I forslaget til reguleringsplan, som skal sendes kommunen i august eller september, blir det presentert ulike løsninger.

Naboer bekymret

Prøver fra Sørbråten

Prøvene skal analyseres for å gi kunstneren et best mulig utgangspunkt for det videre arbeidet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Ifølge Ringerikes Blad er naboer bekymret for at gravemaskinene som holder på ved Sørbråten nå, skal skade naturen og terrenget.

– Jeg har forståelse for den bekymringen, og vi har videreformidlet den til entreprenøren Skanska og til firmaet Golder som skal analysere prøvene. Samtidig er det viktig at kunstneren og entreprenøren får de prøvene som er nødvendige for å ha et solid grunnlag for analysene, avslutter Mortensen.

Avdukingen av minnestedet er utsatt i ett år, etter at naboer og etterlatte har protestert mot planene. Flere foreldre krever at barnas navn fjernes fra det planlagte monumentet, fordi de føler at de ikke har blitt involvert i planleggingen av minnestedet.

Naboene kaller minnesmerket for en "voldtekt av naturen", og de vil ikke ha det i nabolaget.

Planen er at minnestedet skal avdukes i juli 2016.

Sørbråten