Hopp til innhold

Flere skadet i bussvelt på Hardangervidda

HARDANGERVIDDA (NRK.no) En person ble hentet av luftambulansen etter at en buss kjørte av veien og veltet på riksvei 7 på Hardangervidda. Tre personer er lettere skadet.

Buss veltet på Hardangervidda

En buss med 30 personer kjørte av veien og veltet på Hardangervidda.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Resten av følget, som bestod av 27 skoleelever og en busssjåfør, skal være fysisk uskadd.

– Helsebussen har tatt hånd om ungdommene, og de er blitt kjørt til helsestasjon i Geilo, hvor det blir foretatt gjennomgang av passasjerliste opp mot de personene som er med, sier Magne Rustad, stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, til NRK.no.

Video nsps_upload_2009_11_25_21_36_51_1263.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hør Grimstveits rapport fra 21-sendingen.

Den dramatiske ulykken skjedde i 18-tiden like ved innsjøen Ørteren, mellom Haugastøl og Halne Fjellstova i Buskerud.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge fikk meldig om ulykken klokken 18.17.

– Vi har fått melding om at en buss har kjørt av veien og veltet, sa operasjonsleder Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt til NRK.no like etter ulykken.

Snøvær

Det er snø og isdekke på Hardangervidda, og det var snøvær og tre minusgrader i området da ulykken skjedde.

Riksvei 7 over Hardangervidda er nå stengt på grunn av berging av bussen. Det er ventet at veien vil åpne igjen klokken 01.30.

Ifølge VG Nett advarte bussjåføren passasjerene før ulykken.

– Pass opp og hold dere fast, ropte han før vi kjørte ut, forteller passasjer Gwyenn Ester Foshaugen (17).

Kart over Haugastøl

En buss har veltet på riksvei 7 på Hardangervidda.

Foto: NRK Grafisk

– Det er mye blålys her, men ting er under kontroll. Veien vil trolig bli stengt lenge, sier NRKs reporter på stedet, Gunnar Grimstveit.

Ifølge Hovedredningssentralen i Sør-Norge var det fem ambulanser, to luftambulanser og en helsebuss på stedet, og situasjonen er under kontroll.

Klokken 18.50 opplyste operasjonsleder Rustad at alle om bord var ute av bussen.

Daglig leder i Odda Rutebuss, Per Ystanes, sier til NRK.no at sjåføren av ulykkesbussen har fortalt at det var svært glatt på veien da ulykken skjedde.

Synnøve Kvamme (18) var om bord i bussen og fungerte som reiseleder for ungdommene. Hun forteller til bt.no at bussen kjørte av veien i en sving og landet i en bratt skråning.

– Bussjåføren var nøye med at vi skulle ha setebelter på, så heldigvis hadde de fleste det. Vi hang i beltene, det var ganske vanskelig å komme seg løs, sier hun.

Ungdommer på tur

Bussen var innleid som turbuss for ungdommer fra Granvin i Hardanger som hadde har vært i Oslo. Elevene hadde deltatt i en demonstrasjon mot kraftlinjen som er tenkt bygget i Hardanger.

– Den kommunale kriseledelsen har satt seg i beredskap slik at vi kan hjelpe pårørende og de som er berørt. Den første informasjonen vi har fått, kan tyde på at det ikke var så alvorlig, men vi vet ikke. Det er for tidlig å gå i detaljer, sier ordfører i Granvin, Jan Ivar Rødland til NRK.no.

Det er opprettet et pårørendesenter på Granvin ungdomsskole i Granvin kommune. Politiet i Hordaland har opprettet et krisenummer for pårørende: 56 52 40 43 eller 40 40 38 60.

Demonstrasjon Oslo

Ungdommene fra Granvin var onsdag i Oslo og demonstrerte utenfor Stortinget mot den planlagte kraftlinjen gjennom Hardanger.

Foto: NRK