Hopp til innhold

– Et uttrykk for frustrasjon

– Brannen på Lier ventemottak er et uttrykk for den frustrasjonen beboerne føler. Det sier SOS Rasisme.

Jan Erik Skretteberg

Jan Erik Skretteberg fra SOS Rasisme forstår frustrasjonen til beboerne ved Lier ventemottak.

Foto: SOS Rasisme

– Beboerne har ikke et meningsfylt liv, og de får ikke nok mat, hevder Jan Erik Skretteberg fra organisasjonen.

Natt til onsdag brant Lier statlige ventemottak ned til grunnen. Mange av beboerne på mottaket skal ha visst om brannen på forhånd. Bagasjen var allerede pakket da brannen brøt ut.

– Det er forståelig at beboerne er frustrert når vi vet hvordan de blir behandlet på mottaket. Det er flere beboere som har sagt at det bare var tidsspørsmål før noen skadet seg eller tok livet av seg der oppe, sier Skretteberg.

– I en desperat situasjon

Skretteberg sier flere av beboerne er desperate.

– Her sitter det mennesker som er i en desperat situasjon, som ikke vet noe om sin egen fremtid. De kan ikke dra tilbake til sitt eget land fordi det er for farlig. De har ikke noe liv her oppe og ikke noen meningsfylte aktiviteter å fylle dagene sine med, sier han.

Skretteberg sier han har vanskeligheter med å beskrive hva slags forhold asylsøkerne lever under.

– Her er det snakk om voksne mennesker som ikke får nok mat, som ikke får frukt og som lider av vitaminmangel. De har heller ikke et tilstrekkelig helsetilbud.

Hvilket grunnlag har du for å si dette?

– Jeg kjenner flere av beboerne, jeg har vært på besøk og sett hva de får. De får et helsetilbud som består av smertestillende. De får ingen psykisk oppfølging, hevder Skretteberg.