Hopp til innhold

Nordmenn rømmer til Syden

Nordmenn rømmer fra regnværet og drar til Syden som aldri før.

Reiselivskonsulent Anne Mette Vannebo hos Din Ferie i Drammen

Reiselivskonsulent Anne Mette Vannebo hos Din Ferie sier at det er mulig å komme seg til sol og varme, selv om utvalget av reiser er litt begrenset.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Etter at store deler av sommeren regnet bort i fjor, økte Apollo kapasiteten med flere avganger til varmere strøk i år. Det har kommet godt med, kan Leo Berbu som er daglig leder for Apollo Norge, fortelle.

– Burde satt opp flere fly

Nordmenn som er lei regnvær, strømmer til reisebyråene som aldri før.

– Vi satte nye rekorder i fjor, men årets tall ser ut til å bli enda bedre. I begynnelsen av juni satte vi opp ekstraflyvninger fordi vi så at pågangen mot høysesongen ble ekstra stor. Nå vrir vi oss litt fordi vi ikke satte opp enda flere, sier Berbu.

Så dere kunne solgt mange flere reiser hvis dere hadde hatt mer å tilby?

– Ja, det stemmer nok. Spesielt på de populære stedene som Kreta, Rhodos og San Torino, er plassene praktisk talt revet bort.

Ledig til Bulgaria

Er du på desperat jakt etter sol og varme, byr første mulighet seg hos Apollo til helgen. Da er det ledige turer til Bulgaria.

For én uke der må en familie med to voksne og to barn ut med omlag 20.000 kroner. Mot slutten av juli er det større utvalg i reiser, forteller Berby.

– Høy pris

Reisebyrået Ami Sol Travel i Drammen kan få den samme familien av gårde til sydligere strøk allerede onsdag, til San Torini.

– Men da er prisen høy, og hotellet ikke spesielt barnevennlig, mener kommunikasjonsansvarlig Siri Kristin Jensen.

Fra den 30. juli er mulighetene bedre, og prisene lavere.

– Da er det for eksempel mulig for den samme familien å få et ukesopphold ved et hotell i Tyrkia for omlag 15.000 kroner, forteller Siri Kristin Jensen.

Siri Kristin Jensen, kommunikasjonsansvarlig hos Ami Sol Reiser

Siri Kristin Jensen hos Ami Sol Reiser forteller at mange bråbestemmer seg for å ta en tur til Syden nå.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Også Ami Sol Travel har hatt stor pågang av folk som vil bort fra regnet. På dager med regnvær kommer det ekstra mange bestillinger. Dessuten selges mange reiser bare et par dager før avreise, selv om det ikke er rabattreiser, og det tyder på at mange tar en tur på sparket, mener Jensen.

Også reiselivskonsulent Anne Mette Vannebo hos «Din Ferie» i Drammen merker at mange bestemmer seg spontant for å kjøpe en sydentur fordi værgudene ikke har noe å by på hjemme.

Kjøper tur få dager før avgang

– Ofte kommer folk på torsdag eller fredag, når de skal ha ferie neste uke, og ser at det er varslet dårlig vær.

«Din Ferie» selger reiser for alle de store turoperatørene, og Vannebo klarer som regel å finne noe til dem som vil rømme fra regnet.

Til familien på fire kan hun skaffe Tyrkia-tur med en eller to ukers varighet fra onsdag, på trestjerners hotell med 400 meters gange til stranda.

– Mulighetene for å komme seg av gårde raskt, er der, men du kan ikke ha altfor sære krav, og utvalget er begrenset, sier Vannebo.