Hopp til innhold

Politiets prioriteringer er endret etter 22. juli

Politiet satte inn store ressurser for å pågripe mannen bak bombetruslene i Drammen denne uka. Uten 22. juli ville ikke beredskapen vært så høy.

Trusler

Politiet sperret av flere gater.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Den siste uken har politiet i Søndre Buskerud brukt store ressurser etter bombetruslene mot Statens Hus, NRK Buskerud og politihuset.

Politihelikopteret, bombegruppa fra Oslo og mye bevæpnet politi har vært involvert i jakten på den 43 år gamle mannen som sto bak truslene. I går ble mannen pågrepet i en bolig i Lier.

Jan Erik Strøm

Jan Erik Strøm er visepolitimester i Søndre Buskerud politidistrikt.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Når vi får inn en bombetrussel må vi ta det alvorlig. Vi har hatt mye folk ute for å finne vedkommende og for å dekke opp sikkerheten i nærområdet her, sier visepolitimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Jan Erik Strøm.

Høyere beredskap etter 22. juli

Politiet prioriterer beredskap høyere etter terrorangrepene 22. juli i fjor. Særlig befolkningens frykt for potensielle trusler har gjort at politiet nå tar slike trusler mer alvorlig.

22. juli-kommisjonens rapport har også gitt signaler om at politiet må prioritere trusler høyere. Ved hendelser som bombetrusselen i Drammen, blir mange fort redde.

– Beredskapen har fått større fokus. Vi vet at mange fort blir redde etter 22. juli i fjor. Vi må handle deretter. Vi skal opprettholde folks trygghetsfølelse og være synlige. Folk må se at vi gjør noe, sier Strøm.

– Så vurderingen av denne situasjonen ville vært annerledes hvis vi ikke hadde hatt et terrorangrep i fjor sommer?

– Vi ville nok uansett tatt dette på alvor. Men jeg utelukker ikke at beredskapen hadde vært lavere uten fjorårets terrorhandling, sier Strøm.

Politiets instrukser har ikke blitt endret etter 22. juli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politihelikopter Drammen

Politiet satte inn store ressurser for å ta 43-åringen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Må ta trusler alvorlig

Til tross for at politiet har brukt store ressurser på å pågripe 43-åringen som sto bak bombetruslene i Drammen, innrømmer Strøm at faren kanskje ikke var så stor.

– Rent statistisk sett, er det sjelden slike trusler fører til handling. Men like fullt ble det ringt inn en trussel som vi måtte ta på alvor, sier Strøm.

Politiet har ennå ikke kartlagt hva bombetrusselen har gått ut over av andre oppdrag. Men når så store ressurser brukes på å pågripe en mann, blir andre operative oppdrag skadelidende ifølge Strøm.