Hopp til innhold

Barna er taperne

Barn som trenger hjelp blir stadig fler, men bevilgningene til barnevernet i Kongsberg går stikk motsatt vei.

Derfor har barnevernet i Kongsberg i sommer avsluttet en rekke tiltak for både barn og mødre. Alternativet er ganske trist, forteller en ung mor som har hatt stor glede og nytte av barnevernstiltaket som nå har opphørt.

- Betyr mye å møte mennesker

- Det blir til at vi sitter mye alene hjemme og ser på tv. Det er kjedelig. Jeg merker det på sønnen min også, han syns det var trist at det ikke ble noe mer. Det går ut over ungene, til syvende og sist, sier den unge moren. 

Hun og den lille sønnen har sammen hatt et ettermiddagstilbud for mor og barn på Vego Gård i Øvre Eiker. Der har gutten fått være sammen med andre barn og dyr i åpne og rolige omgivelser, og mødrene har fått møte andre mødre i samme situasjon, dette har hatt stor verdi, forteller moren.

- Du møter andre som er i samme situasjon, som for eksempel ikke har råd til å reise på ferie. Bare for å møte andre mennesker, når man ikke har så stort kontaktnett blir man ganske inneslutta.

- Dropp hotell-lunsjen

Hun syns det er kjempetrist at tilbudet forsvinner og mener det burde være andre steder å spare penger.

- Istedet for at politikerne skal sitte på Grand å spise lunsj, så kan dem heller bruke pengene på folk som trenger det. Og istedet for å grave opp hele byen her, kan de heller bruke pengene på oss som ikke har så god råd.

Firoza Vego driver såkalt Grønn Omsorg hjemme på Vego gård på Krekling i Øvre Eiker. Hun samarbeider med mange kommuner, og opplegget går blant annet ut på at mor og barn skal oppleve noe positivt sammen, å lære å kommunisere om gode ting.  

- Det er viktig at barna får oppleve noe positivt sammen med foreldrene sine, mener Vego og tror Grønn omsorg har gitt nettopp det, positive opplevelser for både barn og mødre. Vego starter gjerne opp igjen hvis kommunen finner pengene til det.

Hjemme hos den unge moren i Kongsberg har det lett for å bli mange timer foran tv-skjermen.

- Det kan bli litt for mye noen ganger, ler den unge mammaen.