Hopp til innhold

Strek med snert i

Han vippet den finske statsministeren av pinnen på en pressekonferanse, og følte at han hadde vunnet Nobelprisen.

Hildonen tegner Bush

Hildonen tegner George Bush.

Foto: Stine Hansen / NRK

Daglig er tegningene til Wilfred Hildonen, som bor og jobber i Bamble, på trykk i den finlandsk-svenske avisen Hufvudstadsbladet.

Vanskelige tider

Klokka er to på ettermiddagen i Valle i Bamble. Wilfred Hildonen, har nettopp mottatt en e- post fra sjefredaktøren i Hufvudstadsbladet i Finland. Hildonen skal lage en tegning til morgendagens lederartikkel, og sjefredaktøren vil skrive noe om den britiske statsministeren, Gordon Brown, som opplever vanskelige tider.

- Det er jo det å komme på hvordan man skal tegne som er utfordringen. Det å tegne det ned handler jo kun om det tekniske, sier Hildonen med et lurt smil.

Hildonens tegning av råner

Hildonens tegning av en råner.

Foto: Stine Hansen / NRK

Balanserer på slak line

Med bestemt hånd går Wilfred Hildonen i gang med tegningen til morgendagens avis. Den britiske statsministeren blir plassert balanserende på slak line med ett sverd i den ene hånden, og en valgurne i den andre. Uttrykket i statslederens ansikt er fortvilet, og han ser også ganske sliten ut med ringer under øynene.

Så sørger avistegneren for at tusjen tørker, og gjør klar tegningen til skanneren slik at den kan sendes per e-post til avisas hovedredaksjon i Finland. Hildonen stortrives med å bo i Telemark, og avstanden til arbeidsgiveren har vært mye lenger tidligere da tegneren bodde i Portugal og Brasil.

- Putin er lett å tegne. Bush er mye vanskeligere å få til, men jeg fant ut etter hvert hvordan jeg skulle få han til. Han har noe av det sjimpanseaktige over seg, ler Hildonen.

Hildonen tegner Gordon Brown

Hildonen tegner Gordon Brown.

Foto: Stine Hansen / NRK

Humor og snert

I løpet av få minutter tryller Wilfred Hildonen fram en tegning det ikke er til å ta feil av. Det kan ikke være andre enn George Bush. Hildonen har tegnet flere tusen tegninger siden han begynte i avisen i 1992, og han leverer tegninger daglig.

Den gode avistegningen bør ha humor og snert, forteller Hildonen, men uten og være ondsinnet. Likevel skal den ikke være for snill heller. Hildonen forteller at han flere ganger har fått reaksjoner på tegningene sine.

- Det var en annen redaktør som hadde skrevet artikkelen, og den kritiserte den daværende statsministeren i Finland, Pavo Lipponen. Artikkelen kritiserte noen av hans udemokratiske holdninger, og jeg tegnet en tegning som fremhevet dette. Det irriterte Lipponen så mye at han i en pressekonferanse nevnte både teksten og tegningen, og sa at slik ikke gikk an.

- For oss var jo det nesten som å motta Nobelprisen, ler Hildonen.

Wilfred Hildonen

Wilfred Hildonen.

Foto: Stine Hansen / NRK

Vil du se og lese mer om Wilfred Hildonens arbeid. Da kan du klikke deg inn på Hildonens nettside

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark