Hopp til innhold

Her får familien Shabazi høre dommen

Høyesterett har avvist anken fra familiene til Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (9) på Rjukan. – Det er vondt, sier faren til Mahdi.

Familien Shabazi får høre dommen. - Det er vondt, sier HOssein Shabazi. .

Se video: Her får familien Shabazi høre dommen (Foto: Thomas Nikolai Blekeli)

Shabazi-familien er opprinnelig fra Iran, og UNE har vedtatt at familien skal sendes tilbake dit. Familien har krevd at vedtaket gjøres om fordi de som kristne risikerer forfølgelse i hjemlandet Iran. De mener også at UNE ikke har lagt vekt på Mahdis tilknytning til Norge.

Familien Shabazi risikerer nå å bli sendt til Iran. Familien Delic har allerede blitt sendt tilbake til Bosnia, etter elleve år i Norge. Verona er altså født i Norge, og kjenner ikke til noe annet land.

Det har vært en vanskelig dag for faren til Mahdi, Hossein Shabazi.

Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (8)

Familien til Mahdi Shabazi er svært skuffet over dommen. (arkivbilde)

Foto: Anne Lognvik og Knut Skyllingstad / NRK

– Det er urettferdig. Det er vondt, sier han.

– Hva skjer videre nå?

– Jeg har ikke noe valg. Den siste muligheten er å anke dette til menneskerettighetsdomstolen. Jeg må bare gjøre det, sier han.

– Helt knust

Faren til Verona, Damir Delic, er også skuffet over dommen.

– Vi er helt knust. Vi må ikke gi opp, sier han til NRK.no.

Sammen med Anna Kvakic kom Damir Delic fra Bosnia i 2003. Kort tid etter ble Verona født. Det første avslaget på asylsøknaden fikk de da hun var to måneder gammel.

De anket avslaget og fattet nytt håp da myndighetene varslet at det skulle legges betydelig vekt på barns tilknytning til Norge.

Foreldrene til Verona, Ana og Damir Delic, fikk endelig avslag på sin søknad om opphold i Norge i 2005. Etter det var de i Norge ulovlig. Utlendingsnemnda argumenterte ut fra innvandringspolitiske hensyn da de avslo søknaden til foreldrene.

– UNE har vurdert hensynet til barnets beste på en forsvarlig måte

Det var plenum i Høyesterett som har dømt i saken, det vil si et fulltallig dommerkollegium. De 19 høyesterettsdommerne var uenige, og det endte dermed med votering i Høyesterett i dag.

I dommen fra Høyesterett heter det at UNE har vurdert hensynet til barnets beste på en forsvarlig måte.

Hensynet til barnets beste skal vurderes opp mot innvandringsregulerende hensyn slik regjeringen har beskrevet i stortingsmelding «barn på flukt». Barns beste skal veie tungt, men ikke trumfe alt, fastslår Høyesterett.

– Utlendingsnemnda konstaterer at vi fikk medhold i begge sakene og at Høyesterett har sagt seg enig med oss i viktige prinsipielle spørsmål. Men vi ønsker ikke å kommentere enkeltheter i dommene før fagfolkene våre har fått analysert premissene grundig, sier informasjonssjef i UNE, Bjørn Lyster.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tahere Shabazi.

Moren til Mahdi, Tahere Shabazi, fikk trøst etter at hun fikk vite at anken ble avvist.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Hjerterått

Sanja Pasovic er med i støttegruppa på Rjukan, som kjemper for asylbarna på Rjukan. Hun sier hun ble sjokkert over dommen.

Hun hadde håpet at Mahdi skulle få bli i Norge, og at Verona skulle få komme tilbake til Rjukan.

– Det var hjerterått. Det er en kynisk dom. Det er vanskelig å tro. Jeg tenker at vi lever i et barnefiendtlig samfunn, sier hun til NRK.no.

Også hun håper saken blir anket til Strasbourg.

Familien Delic.

Familien Delic befinner seg nå i Bosnia. – Vi er knust, sier Damir Delic. (arkivbilde)

Foto: Anne Lognvik / NRK