Hopp til innhold

– Grotesk av en skole å holde på sånn

AUF-leder Eskil Pedersen sier han er dypt sjokkert over Kvitsund gymnas. Ifølge en elev har skolen formidlet at abort er mord, og at homofili er en skade.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen sier han er sjokkert over at Kvitsund gymnas angivelig skal ha formidlet undervisningsmateriell som sier at abort er mord og homofili er en skade.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Eskil Pedersen er selv åpent homofil. Han er tydelig svært opprørt når NRK snakker med ham fredag formiddag, etter nyheten om at en elev har klaget inn den private videregående skolen til Fylkesmannen.

Ifølge klageren lærer elevene at abort er mord, og at homofili er en skade i barnets tidlige utvikling.

– Jeg er sjokkert over at en skole kan undervise på den måten, og viderebringe så groteske budskap. Hvis dette stemmer, er det veldig alvorlig, sier Pedersen.

Uakseptabelt

– Alle som begynner på Kvitsund bør kjenne til skolens syn. Skal ikke skolen da få lov til å fortelle hva de mener om ulike ting, selv om det er kontroversielt?

– Nei, fordi de er en godkjent privatskole, og har et ansvar for å følge norsk lov. Å undervise at abort også ved voldtekt er mord, og at homofile er en skade i tidlig alder, er helt totalt uakseptabelt.

– At en elev har klaget inn skolen, viser vel også at alle ikke vet hva de går til, sier Eskil Pedersen.

Utdrag fra klagen:

«Vi lærer for eksempel at homofili skyldes en skade i barnets tidligste utvikling i 2-3-års alderen, og heftet beskriver hvordan man kan bli helbredet fra homofili. Videre lærer vi at mennesker som tar abort er skyldige i mord (dette gjelder også om du er voldtatt), skriver klageren i brevet.»

Kvitsund gymnas
Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

– Følger ikke loven

AUF-lederen mener det er på høy tid at man fører mye strengere tilsyn med religiøse privatskoler.

– Jeg mener også det er riktig å fjerne den økonomiske støtten til den type skoler, slik at vi ikke er med på å finansiere slik undervisning.

Med økt tilsyn mener Pedersen at Utdanningsdirektoratet må bli bedre på å kontrollere at undervisningen som blir gitt ved privatskoler følger norsk lov og lærerplan.

– Det gjør ikke den type lærermateriell som vi får høre om her. Det er veldig provoserende og uakseptabelt at elever måtte oppleve å bli undervist i dette. Mange kan også bli krenket gjennom undervisningen.

– Kan ikke fortsette sånn

Pedersen mener at skolen, hvis dette stemmer, kommer med så kontroversielle budskap at det er viktig at myndighetene tar elevens klagen på alvor.

– Vi må få ryddet opp i dette, og sørge for at de ikke får fortsette på denne måten.

Som tidligere Telemarkspolitiker er det ikke første gang Eskil Pedersen har vært i tottene på skolen i Kviteseid. Han er overrasket over at Kvitsund fremdeles har dette synet.

– Det er mange år siden vi første gang fikk høre om at det ble brukt kontroversielt læremateriell, men det at de fortsatt bruker så sterke karakteristikker i dag, sjokkerer meg. Jeg tror dessverre at dette ikke gjelder kun denne skolen, derfor er det viktig at vi har et tilsyn som er tydelig og til stede ved de private skolene.

– Må være lov

Kristian Espeland, KRF sin skolepolitiske talsmann i Telemark, mener at gymnaset må få lov til å benytte slik undervisningsmateriale.

– Jeg mener at Kvitsund gymnas som alle andre skoler må få lov til å legge fram brosjyrer som viser hva folk tenker om forskjellige problemstillinger i Norge. Og måten som jeg har oppfattet debatten blant elevene på skolen, så viser det seg at det har vært riktig, sier Kristian Espeland.

Torleif Belck-Olsen

Rektor Torleif Belck-Olsen sier de ser på saken.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

– Jeg tror nok at det å være lærer krever sin utdannelse og pedagogikk, og jeg stoler på at skoler og privatskoler følger de normene og standardene som er rundt det. Det er riktignok en elev som har reagert på det, og det må tas opp til debatt. Kvitsund gymnas oppnår gode faglige resultater og gode debatter. Det er elever på Kvitsund som viser seg veldig gode og reflekterende med god innsikt, sier Espeland.

– Kan nok provosere noen

Rektor Torleif Belck-Olsen sier til NRK.no at skolen har et konservativt syn som kan provosere, men at de likevel skal behandle alle med respekt.

– Lærermateriale som det vises til står ikke i pensumet vårt, men brukes som forelesningsnotat som læreren har brukt og delt ut til elevene, sier Beck-Olsen.

Han sier at alt dette er nytt for han, men at han nå vil se på saken.