Hopp til innhold

– Han spurte om vi skulle tenne på kirker

En tidligere bekjent av 20-åringen som er tiltalt for å ha tent på Østre Porsgrunn kirke, forteller at den tiltalte ved to anledninger før brannen spurte om de skulle tenne på en kirke.

Video Østre Porsgrunn kirke i brann natt til mandag

Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen natt til 11. april 2011. Rettssaken etter brannen er nå på dag to.

Foto: Nyhetsspiller

Det kom frem i dag to av rettssaken i Nedre Telemark tingrett.

En nå 19 år gammel mann fra Porsgrunn og en 20 år gammel mann fra Skien er tiltalt for å ha tent på Østre Porsgrunn kirke natt til 11. april 2011.

Da rettssaken startet i går sa 19-åringen at det var moren som fikk han til å tilstå kirkebrannen. 20-åringen fra Skien erkjente ikke straffskyld for noe av det han er tiltalt for.

Fredag gir vitner som var i området den aktuelle natten sin forklaring. Også venner og bekjente av de to tiltalte forklarer seg.

  • Les mer om forklaringene lengre ned i artikkelen.

Les også:

Audun Skogseth på branntomten

Rettssaken etter kirkebrannen i Porsgrunn er på dag to. Her Audun Skogseth ved på branntomta.

Foto: Christer Karlsen / NRK

Festet kvelden før brannen

Politiet mener de to tiltalte plasserte to søppelcontainere inntil sørveggen på kirken og tente på innholdet slik at kirken tok fyr.

19-åringen forklarte i retten i går at han var på fest hos 20-åringen søndag kveld før kirkebrannen. På festen ble det drukket alkohol, og 19-åringen sier at han ble ganske full.

Sammen med 20-åringen dro han ut med moped og lekte seg. Ved Østre Porsgrunn kirke skulle en av dem på do.

De startet å herje med søppeldunker, som de dyttet mot kirka. Ifølge 19-åringen var det 20-åringen som tente på papp/papir, og la det tilbake i søppeldunken. De så ikke noe røyk da de dro fra stedet.

Les også:

– Maser om å tenne på kirke

Retten fikk fredag høre forklaringene til to menn som i slutten av 2010 var på et hytteraid i Bø sammen med den tiltalte 20-åringen, som nekter å ha noe med brannen og gjøre.

De to forteller om bilturen, hvor 20-åringen ved minst to anledninger spør om de skal tenne på en kirke de kjører forbi.

Ifølge et av vitnene «maser 20-åringen om dette, men de to andre nektet fordi de ikke driver med sånt».

Vitnet vet ikke om dette var seriøst ment fra 20-åringens side.

  • Les alt om kirkebrannen her

– Tror ikke de kunne tent på kirka
Østre Porsgrunn kirke i brann

Kirka i full fyr.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix
Statsadvokat Kjetil Omholt

Aktor Kjetil Omholt.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

En venninne av de to, som var på samme fest som de tiltalte kvelden før kirka brant ned, sier at hun er veldig overrasket over at de to er involvert i brannen.

Hun forklarte retten at hun «ikke hadde trodd at de to kunne tent på en kirke.»

Aktor spurte også venninna om en Facebook-status som er mye omtalt. Ifølge flere vitner skrev den tiltalte 19-åringen at han skulle ut og være pyroman samme natt som kirka begynte å brenne. Denne statusen ble raskt fjernet, og politiet har ikke klart å spore den opp igjen.

Vitnet sa i retten i dag at hun la godt merke til denne Facebook-statusen, og at hun hadde prøvd å ringe de to tiltalte morgenene etter brannen.

Et annet vitne, som også var på festen, forteller at det ble snakket om flere kriminelle forhold på festen. 19-åringen skal ha fortalt om ting han hadde stjålet, trusler og tyveri.

Så to gutter herje på moped

En mann som gikk tur med hunden samme natten som kirken brant ned, sier at han så to gutter på moped den natten.

Vitnet har i tidligere avhør sagt at dette sannsynligvis var to etnisk norske gutter under 18 år, men at det nå er så lenge siden at han sliter med å huske detaljer.

Det han imidlertid husker, er at han to ganger den natten observerte ungdommer på moped. Begge gangene skrek og herjet de.