Hopp til innhold

Fant flere ulovlige våpen hos jegere

Politiet har beslaglagt nær 50 skytevåpen hjemme hos to jegere i Bamble. – Nesten alle ble ulovlig oppbevart. Vi blir provosert, sier lensmannen.

Politiet beslagla 50 våpen.

– Våpnene lå slengt rundt i boligen, forteller lensmann Åge Halvorsen.

Foto: Politiet

– Av de 50 våpnene som ble funnet, var 11 av dem ikke registrert hos politiet. Nesten alle de 50 våpnene ble ulovlig oppbevart, sier lensmann i Bamble Åge Halvorsen.

Beslagene ble gjort da politiet rykket ut på meldinger om vold og trusler hjemme hos de to jegerne i vinter, skriver Varden.

Politiet beslagla 50 våpen.

– Flere av våpnene er registrert på en ordentlig måte, men noen var ikke registrert, sier lensmannen.

Foto: Politiet

– Vi som jobber i politiet har veldig respekt for dette med våpen. Det er strenge retningslinjer for hvordan vi skal bruke og håndtere det. Når vi kommer inn i slike typer boliger og ser at våpnene ligger slengt rundt, blir vi rett og slett provosert, sier Halvorsen til NRK.no.

Han sier han er skuffet over å finne dette i jegermiljøet, og aksepterer ikke slike holdninger. Saken skal etterforskes videre.

– 50 våpen er veldig mange. Det politiet spesielt reagerer på her, er på hvordan disse våpnene var oppbevart. Når en har våpen, så må en ha godkjente våpenskap. Det vil si at alle våpen skal være låst forsvarlig inn i disse skapene, sier han.

– Våpnene kan havne i det kriminelle miljøet

Lensmannen bekymrer seg for hva som kan skje med våpen som ikke er låst inne, ved et eventuelt innbrudd.

Åge Halvorsen

Åge Halvorsen kan fortelle at det er uvanlig med så store våpenbeslag som nå er gjort i Bamble.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi har sett at våpnene forsvinner ut i det kriminelle miljøet i andre saker i forbindelse med innbrudd. Da kan i verste fall politifolk møte disse ulovlig våpnene i andre sammenhenger. Vi mener at enhver må skjerpe rutinen sin, ta tak og sjekke hvordan de oppbevarer våpen, sier han.

På våpentoppen

Telemark er på våpentoppen i Norge, med 63 000 våpen i privat eie.

– Det er naturlig fordi vi har en tradisjon og en kultur på at dette er et jaktfylke, sier Halvorsen.

Han understreker at mange i jegermiljøet forvalter våpnene sine på en forsvarlig måte. Men samtidig tror han det finnes flere slike tilfeller som de nå har sett i Bamble.

– Senest før helgen fikk jeg en ny melding om at det var en som forvaltet våpnene sine på en veldig dårlig måte, sier Halvorsen.

– Trist

Fylkessekretær i Norges Jeger- og fiskerforbund Telemark (NJFF), Bjørn Erik Lauritzen, syns det var synd å høre om beslaget i Bamble.

– Det er klart at vi som jobber i jegermiljøet, syns det er trist at slike beslag forekommer, sier han til NRK.no og fortsetter:

– Vi har ganske strenge regler knyttet til oppbevaring av våpen og jeg tror NJFF har vært flinke til å gå ut med informasjon om hvilke krav som stilles når det gjelder det.

Han tror de aller fleste følger disse kravene.

– Men det vil alltid være noen som ikke gjør det. Det er opp til hver enkelt våpeneier å forholde seg til reglene, sier han.

Bjørn Erik Lauritzen.

Bjørn Erik Lauritzen er fylkessekretær i Norges Jeger- og fiskerforbund i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark