Hopp til innhold

– Endelig er jeg norsk

UNE har ombestemt seg, og familien Shabazi på Rjukan får likevel bli i Norge. – Endelig er jeg norsk, sier Mahdi Shabazi (10).

Mahdi Shabazi

Mahdi Shabazi og hans familie får bli i landet.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Utlendingsnemnda (UNE) har omgjort vedtaket om ikke å gi opphold til familien Shabazi.

– Nå har nemnda besluttet å omgjøre slik at de får oppholdstillatelse. Det er utmerket, for det stemmer med det som ble påpekt i omgjøringsbegjæringen. Vi mente det var uriktig å ikke gi dem opphold, sier familiens advokat Arild Humlen til NRK.

– Vi er trygge nå

Far i familien, Hossein Shabazi, er glad for å endelig få den beskjeden han har ventet på.

Tahere og Hossein Shabazi

Far og mor i familien, Tahere og Hossein Shabazi, er glade for å endelig få den beskjeden de har ventet på.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det er som å bli født på nytt og å få et nytt liv. Fremtiden er trygg og sikker. Vi er trygge nå. Barna er kjempeglade, og dette er gode nyheter som vi skal feire, sier han.

– Hva sier Mahdi i dag?

– Han sier takk for at vi får bli. Han sa dette til meg da jeg snakket med ham: Nå trenger jeg ikke være flau mer. Endelig kan jeg si at jeg er norsk.

Faren forteller videre at kampen om å få bli i Norge har vært vanskelig.

– Den er vanskelig å fortelle om. Det har vært mye usikkerhet, men det er veldig bra at vi ikke har vært alene. Vi har fått så mye støtte, og mange har jobbet for saken vår. Jeg vil si tusen, tusen hjertelig takk for all hjelp vi har fått. Det skal vi aldri glemme, sier familiefaren.

Vil engasjere seg for andre

Saken til Mahdi Shabazi (10) var en av asylbarnsakene som ble behandlet av Høyesterett i plenum, som i desember i fjor avviste anken.

– De virker å ha kommet til at det skal gis opphold av hensyn til barnas beste. Utlendingsforvaltningen kan når som helst omgjøre til gunst, og det har de nå valgt å gjøre, sier Humlen.

Slik reagerte familien da anken ble avvist i desember i fjor:

(Teksten fortsetter under videoen)

Intro: De to asylbarna Verona Delic og Madhi Shabazi fikk IKKE medhold - i anken til høyesterett. Det var uenighet blant dommerene - men flertallet falt ned på at utlendings-nemndas håndering - har vært riktig.
Blokk: Utlendingsnemnda, UNE, vil ikkje kommentere før dei har gått gjennom dommen, men dei seier at dei konstaterer at dei har fått medhald i båe sakene.

De to asylbarna Verona Delic og Madhi Shabazi fikk ikke medhold i anken til høyesterett i desember. Det var uenighet blant dommerne, men flertallet falt ned på at utlendingsnemndas håndtering hadde vært riktig.

Hossein Shabazi forteller at de nå vil arrangere en stor fest på Rjukan.

– Vi vil dele gleden vår med alle, sier han.

– Hva tenker du om andre familier som kjemper for å bli, på samme måte som dere har gjort?

Bjørn Lyster

Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda sier det er Mahdis tilknytning til Norge som gjør at familien nå får bli i landet.

– Jeg tenker på dem alltid. Jeg er glad nå, men naboen min er trist. Jeg håper alle som virkelig trenger det får bli her i landet. Denne saken vil jeg engasjere meg videre i.

– Ikke ombestemt oss

Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda sier til NRK at nemnda ikke har ombestemt seg.

– Dette er en ny vurdering som er gjort ut ifra en ny omstendighet i saken. Det betyr ikke at vi mener at tidligere vedtak og beslutninger ikke var riktige, sier han.

– Hva er de nye omstendighetene?

– Det er den eldste gutten i familien som er ti år, og hans tilknytning til Norge over tid som er selvstendig argument for at familien nå får bli.