Hopp til innhold

Tror ikke på "Ida"

Professor Peder Tyvand mener det er en bløff at fossilen "Ida" er "the missing link".

Jørn Hurum fra Mjøndalen presenterte tidligere denne uka det han mener er "the missing link", en skapning som forbinder mennesker og aper med resten av dyreverdenen.

Les mer om funnet: Fant "the missing link"

- Mediestunt

Tyvand, fra Sannidal, jobber på universitet for miljø- og biovitenskap på Ås, og tror ikke funnet endrer menneskets utviklingshistorie. Han kaller hele oppdagelsen en gedigen mediebløff.

- Det er et vanvittig mediestunt. Hele artikkelen har gått i gjennom systemet på to måneder, og det er for raskt til å være seriøst, sier han.

- Hva er det som ikke er riktig her?

- Når du gjemmer fossilet bort i over 20 år hos en privat samler, og vi vet ikke om det er et sammenhengende fossil, sier Tyvand, som mener det ikke er tilfeldig at funnet ble avdekket i forbindelse med Darwinjubileet.

Charles Darwin ble født i 1809, og er kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien, kjent som darwinismen.

Motstander ar darwinismen

Tyvand tror fossilet ikke kan være 47 millioner år gammel.

- Det er ikke mulig å si en alder med så stor nøyaktighet, sjutallet skulle ikke vært der, sier han.

Peder Tyvand er i forskningsmiljøet kjent som motstander av hele darwinismen.

- Det kunne vært flere ting som kunne fått meg til å bevege meg i en darwinistisk retning. Men hun kan ikke være "the missing link", fordi hun døde før hun ble kjønnsmoden. Hun er dessuten halvape, og har en lang hale, flat panne og en liten hjerne. Hun hadde ledd seg i hjel om hun hadde vært stammor.

Les: - Et fantastisk viktig funn

Les også: Svært nysgjerrig dinosaurforsker

Jørn Hurum og primaten "Ida"

Jørn Hurum kan stå bak en vitenskapelig sensasjon etter at han har funnet et perfekt bevart skjelett som viser hvor menneskerasen stammer fra.

Foto: Kari Gilberg / NRK