Hopp til innhold

Vil straffe mobbere med spanskrør

Høyre-politiker Ingvald Godal mener at kampen mot mobbing i norske skoler er en fiasko. Nå vil han at rektorene skal utstyres med spanskrør for å kunne straffe bøllene.

Ingvald Godal

Ingvald Godal fra Vinje i Telemark mener kampen mot mobbing i norsk skole er en total fiasko. Nå vil han at de skal straffes med spanskrør, skriver VG.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Programmene, konferansene og kampanjene mot mobbing har ikke virket. Nå er det på tide at lærerne og rektorene gjenvinner autoriteten og makten i skolen. Utstyr rektorene med hvert sitt spanskrør, sier Godal til VG.

Godal hevder at 25 års kamp mot mobbing i skolen har slått feil og mener bøller og mobbere har fått prege livet til altfor mange elever i norsk skole. Han mener lovverket må endres slik at lærerne får lov til å straffe skolebarn fysisk.

– Her i Norge er det bøllene som regjerer. Lærerne bare springer rundt og smisker og skal være kompis med alle, sier Høyre-veteranen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Mobberne slår unger hver dag

Men det å slå barn hører ikke det til i en annen tid?

– Hva gjør mobberne da? De slår unger hver dag. Det er de svakeste som blir banket opp hver eneste dag, det er realiteten i dagens Norge. Da synes jeg det må være bedre at bøllene få smake spanskrøret av og til, sier Godal til NRK.no.

Godal mener at mobberne kan lære en lekse ved å bli slått.

– Når bøllene vet at de blir straffet på en måte som svir om de slår unger, så vil de la være å gjøre det. Det vil bli mye mindre lidelse og slåing om du har et system der bøllene ikke tør å gjøre det de gjør i dag, sier han til NRK.no.

– Et gufs fra fortiden

Torger Ødegaard

Torger Ødegaard, skolebyråd i Oslo, er uenig med partifelle Godal. Han mener det hele handler om ledelse og ikke spanskrør.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Partifellene Torger Ødegaard og Elisabeth Aspaker, henholdsvis skolebyråd i Oslo og Høyres skoletalsperson, er ikke enige med sin partifelle.

– Dette handler mer om ledelse enn om spanskrør. Å innføre spanskrør vil være å ta mobbernes metoder i bruk, mener Ødegaard, mens Aspaker sier hun er 100 prosent uenig i at spanskrør ville være et godt tiltak mot mobbing.

Forsker Dan Olweus, som har utviklet et eget program for å unngå mobbing i skolen, er uenig i at kampen mot mobbing har vært nytteløs. Han kaller Godals forslag for et gufs fra fortiden.

– Det er riktig at det skal være sanksjoner mot regelbrudd og mobbing, men bruk av spanskrør er et virkemiddel som ikke hører hjemme i vårt samfunn, sier Olweus.

Det er over 70 år siden at spanskrøret ble avskaffet i norsk skole.