Hopp til innhold

Kritiserer Stordalen etter hytte-byttehandel

Nå kommer det kritikk fra juridisk hold mot at hotellinvestor Petter Stordalen får bygge hytte på vernet område, mot at han setter istand et gammelt hyttetun.

Petter Stordalen

– Petter Stordalen får utføre denne byttehandelen fordi han har mye penger, mener Nikolai K. Winge ved Juridisk fakultet.

Foto: NRK

I utgangpunktet er det forbud mot hyttebygging i området Brattefjell/Vindeggen, men Tinn kommune ga dispensasjon og tilbød Stordalen dette byttet.

Opprinnelig skal Petter Stordalen ha ønsket å restaurere de fire hyttene han eide, og som ble brukt under tungtvannsaksjonen under den 2. verdenskrig. Men Tinn kommune tilbød ham istedet å kunne bygge like stort, 130 kvadratmeter, rundt 300 meter lenger vest, mot at det gamle hyttetunet ble satt istand slik at de kan brukes som informasjonssenter for villmarksdrift og en utstilling om tungtvannsaksjonen i 1943.

Det gis jo et signal om at loven skal tolkes mer liberalt overfor velstående personer som har muligheten til å gi kommunen en slik motytelse som Stordalen gjør her, sier Nikolai K. Winge ved juridisk fakultet til NRK.no.

– Ikke likhet for loven

Nikolai K. Winge er stipendiat ved Institutt for offentlig rett ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, og for tiden skriver han på en doktoravhandling om myndighetenes arealforvaltning.

– En slik forvaltningspraksis vil jo undergrave prinsippet om likhet for loven. Det er få personer i Norge som har mulighet til å gi kommunen et tilbud om restaurering av kulturminner eller lignende.

Spørsmålet blir om det er rettferdig at vanlige folk skal ha mindre mulighet til å få dispensasjon fra et lovforbud

Nikolai K. Winge, stipendiat ved Juridisk fakultet i Oslo

Nikolai K. Winge

– En slik forvaltningspraksis som i denne saken vil undergrave prinsippet om likhet for loven, sier Nikolai K. Winge ved Juridisk fakultet.

Foto: Uio.no

Petter Stordalen ønsker ikke å kommentere saken, men viser til kommunen.
Rådmann Rune Lødøen var med og laget avtaleforslaget med Stordalens selskap, og innstillingen hans ble vedtatt i formannsskapet og kommunestyret i Tinn i apri og mai i fjor.

– Denne saken ble egentlig behandlet etter vernereglene i verneområdet. Et viktig hensyn i de reglene er å ta vare på kulturminner. Utgangspunktet for å få denne løsningen til var rett og slett å sikre et veldig viktig kulturminne, sier han.

Avviser at penger var innblandet

Rådmannen sier vedtaket ble oversendt Direktoratet for naturforvaltning, som ikke hadde noen innvendinger. Lødøen avviser at bytteavtalen hadde vært umulig å gjennomføre uten en pengesterk motpart.

– Dette er jo helt uavhengig av person. Kommunens hensikt i så måte var å sikre et kulturminne.

Det er Nikolai K. Winge ved juridisk fakultet uenig i.

– Du kan gjøre følgende øvelse: La oss se bort i fra den motytelsen Petter Stordalen her har tilbydt, ville da dispensasjonssøknaden blitt innvilget? Neppe, sier Winge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.