Hopp til innhold

Nå vil hun ha norsk tradisjonsmat til alle

Turbobudeia Bodil Nordjore vil ha ekte tradisjonsmat på bordet i de norske hjem. Nå går hun nye veier for å nå ut med den kortreiste maten.

Bodil Nordjore

Hun blir kalt turbobudeia fordi hun har så mange jern i ilden. Nå vil hun starte et nasjonalt kompetansesenter for tradisjonsmat i Rauland.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Nordjore er høgskolelektor og faglig ansvarlig for tradisjonsmatstudiet ved Høgskolen i Telemark, avdeling Rauland. Nå søker de Telemark fylkeskommune om støtte til å etablere et nasjonalt kompetansesenter for tradisjonsmat.

– I hver region rundt om i landet er det et eget begrep for hva tradisjonsmat er, og det er viktig å få ut til alle. Det er 11. året med tradisjonsmatstudiet her på Rauland, og det har opparbeidet seg et såpass godt rykte at alle vet at Rauland forbindes med tradisjonsmat, sier Nordjore.

Hun sier det er svært viktig å få kunnskapen om god norsk tradisjonsmat fra bok til virkelighet.

– Det er kanskje vår styrke her i Rauland, og som ikke finnes andre steder i landet.

Ikke mye lavkarbo

Bodil Nordjore svinser rundt i boden omkranset av spekeskinker, pølser og fenalår. Hun bare ler når vi spør hvordan lavkarbohysteriet passer inn i hennes planer om et kompetansesenter.

– Karbo og karbo, det er fett og godt i alle fall. Her skal folk få oppleve den aller beste smaken av alt de kan tenke seg, ler hun.

Interessen for tradisjonsmatkursene til Bodil Nordjore ser bare ut til å øke.
Nå vil Raulandsakademiet i samarbeid med Høgskolen ta steget videre.

Intensjonen er at det første nasjonale kompetansesenteret, som institusjon, kommer i gang allerede neste høst.

Helen Roth og Bodil Nordjore

Helen Roth og Bodil Nordjore trives blant norsk tradisjonsmat.

Foto: Børre Karterudseter / NRK