Hopp til innhold

– Ingen vil overta RECs fabrikker

Analytikere tror det er uaktuelt for andre selskaper å overta fabrikkene til REC på Herøya.

REC på Herøya.

Til onsdag får de ansatte ved REC på Herøya beskjed om de har videre jobb eller ikke.

Foto: Solfrid L. Øverbø / NRK

Tirsdag ettermiddag skal styret i REC avgjøre hva som skal skje med produksjonen i Norge. Rundt 500 ansatte mister jobbene sine dersom fabrikkene legges ned.

– Kroken på døra for solindustri i Norge

REC har fortsatt produksjon i to av fire fabrikker på Herøya. Dersom REC forlater Norge tror flere analytikere at det kan være kroken på døra for solindustrien i Norge. Håkon Levy i DNB tror ikke det finnes selskaper i solmarkedet som er interessert i å drive videre på Herøya.

– Slik vi ser det nå så er det lite sannsynlig. Øvrige aktører i solmarkedet internasjonalt har stort sett også måttet stenge ned kapasitet og redusere produksjonen, sier han til NRK.no.

Til tross for dette tror han ikke at de store forbedringene på fabrikkene i Porsgrunn den siste tiden, har vært helt bortkastet.

– Man kan se for seg et scenario der selskapet kan bruke noe av teknologien som er utviklet på Herøya i produksjonen for eksempel i Singapore, for å gjøre den enda mer lønnsom. Per i dag er det behov for forbedringer i Singapore også. Fabrikken der tjener omtrent ikke penger i dagens marked, og har behov for å gjøre kostnadsforbedringer.

Tror REC legger ned snart

I begynnelsen av februar satte REC i gang de formelle prosessene for en mulig full nedstengning av all produksjon i Norge. Førstkommende tirsdag, 20. mars klokken 13.00, skal styret ved REC på Herøya ha et styremøte, men de går ikke ut med hva de kommer fram til, før på et allmøte dagen etter. Da vil de ansatte få beskjed om det blir videre drift på Herøya eller ikke.

– Jeg tror de kommer til å legge ned veldig snart. Om det blir til tirsdag eller om det blir noe senere på våren, er vanskelig å si, men jeg tror det er en stor sannsynlighet for at det skjer på tirsdag, sier han.

Ringvirkninger

NRK.no har tidligere meldt at NAV i Porsgrunn mener at situasjonen ved REC på Herøya får store konsekvenser for lokale bedrifter. SIC Processing har varslet at de vurderer full nedstengning på Herøya, som et resultat av situasjonen i REC.

SIC er en underleverandør til REC og produserer skjærevæske til waferproduksjonen. Fabrikken har kun én kunde i Norge og det er REC. De har rundt 100 ansatte på Herøya, og før jul ble en fabrikk stoppet og 35 ansatte sagt opp på grunn av reduksjonene på REC.

I tillegg har Ekro Resirk som drev med en resirkuleringsjobb i forhold til Wafere, sagt opp 34 ansatte.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark