Hopp til innhold

Mordersneglene har våknet

Hageeiernes skrekk er her snart. Etter en mild vinter begynner mordersneglene å dukke opp. Tidligere fylkesagronom i Telemark tror at et regnskyll nå, vil få mordersneglen frem i lyset.

Mordersnegle

Mordersneglen lever på gamle planter, men så fort noe blir grønt, spises det.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Den milde vinteren har antakeligvis vært snill med beryktet iberiasneglen. Nå har de første meldingene kommet på at den har sett lyset etter vinteren.

Paul Eriksen

Paul Eriksen, rådgiver for Fylkesmannen i Telemark, sier sneglene gjerne kommer andre uka i april.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det er sannsynligvis at de fleste sneglene som gikk ned i bakken, har klart seg. Det har vært en forholdsvis mild vinter og litt snø. Ideelle forhold for sneglene, sier Paul Eriksen, rådgiver og tidligere fylkesagronom i Telemark.

Siden mars har vært så varm, tror han at et regnskyll vil lokke sneglene frem i hagene. Hvis ikke har Eriksen lagt merke til når sneglene kommer.

– Andre uka i april har jeg merket meg gjennom flere år. Da kommer de stort sett, sier Eriksen.

Ny sneglesommer?

Mordersnegle

Brunsnegl, mordersnegl, iberiasnegl eller kannibalsnegl? Kjært barn har mange navn, sies det.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Hageeiernes frykt for at det skal bli en ny sneglesommer er ikke dermed sikkert. Noen steder kan det bli mye snegler, men steder som har hatt mye snegler over flere år, vil antakeligvis slippe.

– Antallet snegler øker opp til at det blir veldig mange, og så skjer det et eller annet. Da kommer det sykdommer og snyltere, og slår ned bestanden ganske mye, sier Eriksen.

Sneglene tilpasser seg den norske naturen etter hvert. Det har skjedd med andre planter og dyr. De naturlige fiendene til innvandrede planter og dyr kommer etter, og da stabiliserer antallet seg.

Mordersnegler

Disse er bare 2–3 centimeter, men skal vokse seg store i løpet av våren. Da kan de legge opp til 400 egg i løpet av sesongen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Vårblomstene slipper unna

Mordersnegle

Mordersneglene liker nye skudd.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Nå på starten av sesongen spiser mordersneglene gammelt løv og rask. Men det kommer fort grønne spirer på mye, blant annet gress. Løvetann liker sneglene.

– Men mange av vårblomstene er litt giftige og har en skarp smak, så de liker ikke sneglene. Men jeg har hørt at de går på påskeliljene da, sier Eriksen.

Hold det ryddig

Beste måten for å holde sneglene borte fra hagen, er å holde det ryddig. Sneglene og snegleeggene overvintrer ofte i avfallshauger. Og å fjerne favorittplanten til sneglen.

– De aller fleste stedene det er mye snegler, er det mye skvallerkål. Den er grønn hele året, og godt med fuktighet. Og så er det fint å gjemme seg under den, sier Eriksen.

Navneforvirring

Brunsnegl, mordersnegl, iberiasnegl eller kannibalsnegl? Kjært barn har mange navn, sies det. Men Landbruks- og matdepartementet har bestemt hva sneglene skal hete. Forskerne har nå kommet frem til at sneglene som har skapt irritasjon og fortvilelse hos norske hageeiere ikke er iberiaskogsnegl, men brunskogsnegl – en nærstående art som oppsto i Sør-Frankrike.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark