Hopp til innhold

Håpet politiet kom med gode nyheter

Den bosniske familien Delic er frakta til fra Rjukan til utlendingsinternatet Trandum i dag. De håpet på gode nyheter da politiet hentet dem torsdag morgen.

Familien Delic.

I mange år har asylsøker Damir Delic kjempet for at han og familien skal bli boende i Tinn i Telemark. De har bodd på Rjukan siden 2003. Nå venter de på Trandum i Oslo.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Familien, som har bodd i Norge i 11 år, har fått beskjed om at de sendes tilbake til Bosnia i morgen.

Familiens to barn, Verona (8) og Aurora (en måned) er født i Norge. Faren Damir Delic håpet politiet kom med gode nyheter, da han ble vekket tidlig torsdag morgen.

– Vi forventet egentlig ikke dette i det hele tatt. Vi håpet at vi endelig skulle få oppholdstillatelse og at Verona skulle få fortsette på skolen sammen med vennene sine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trandum.

Utlendingsinternatet Trandum ligger nord for Oslo Lufthavn, og er for utlendinger som har fått endelig avslag på søknader om opphold i Norge.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Ille å komme til Bosnia

Damir Delic, Ana Kvakic og døtrene Verona og Aurora befinner seg nå på Trandum asylmottak, og skal etter planen sendes til Bosnia på fredag.

Damir Delic forklarer hvorfor de ikke ønsker å bli sendt tilbake til Bosnia.

– Det er ille å komme til Bosnia. Jeg tror ikke det er bedre enn rett etter krigen sluttet. Det er fortsatt spenninger mellom serbere og kroater. På skolen er det to innganger, en for serbere og en for kroater, så jeg lurer på hvor Verona skal gå, hun tilhører ingen av de nasjonene, sier han.

Ap-politiker: – Jeg reagerer med forferdelse

Finn-Arild Bystrøm

Finn-Arild Bystrøm (Ap) sier han forstår at det må være klare retningslinjer i asylpolitikken, men reagerer sterkt på det som har skjedde med Delic-familien i dag.

Foto: NRK

Ap-politiker i Tinn, Finn Arild Bystrøm, reagerer sterkt på utsendelsen av familien.

– Jeg reagerer med forferdelse. Denne familien har vært i Norge i 11 år. Datteren har vokst opp her, og går på Rjukan barneskole. De er nybakte foreldre til en liten jente på en måned, og så kommer staten og kaster dem ut. Jeg kan ikke forsvare det, kan ikke forklare det, og kan ikke forstå det, sier Bystrøm.

– Vanskelige saker

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Terje Lien Aasland ønsker ikke å gå inn i enkeltsaker, men sier at han forstår og er glad for, engasjementet politikere og lokalsamfunnet i Tinn har vist i denne saken.

– Jeg syns dette er utrolig vanskelige saker. Det er saker som berører oss alle fordi det handler om mennesker og barn. Men, hvem er det som får oppmerksomheten, hvem er det som ikke får det og hvem er det som fortjener vår oppmerksomhet, spør han og fortsetter;

– Vi har vært veldig tydelige på og har sagt at de som trenger beskyttelse, de som risikerer forfølgelse, tortur eller å bli utsatt for umenneskelige handlinger i sitt hjemland, er de som trenger vår oppmerksomhet og beskyttelse. Det er det vår asylpolitikk er rettet inn mot.

Han mener at denne saken har mange sider.

– Denne familien har vært gjennom systemet som konstaterer at behovet for beskyttelse ikke er til stede, da må vi ta konsekvensen av det systemet vi har laget, sier han.

Terje Lien Aasland

Tejre Lien Aasland mener det fort ville blitt urettferdig dersom politikerne skulle blandet seg opp i enkeltsaker. – Da kunne det blitt slik at de som får oppmerksomhet kanskje får lov til å bli i landet vårt, og det er ikke nødvendigvis de som trenger vår beskyttelse, sier han. (arkivbilde)

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark