Hopp til innhold

116 pasienter kan ha fått feil diagnose

En psykologspesialist ved Sykehuset Telemark kan ha gitt feil diagnoser til 116 pasienter. Sykehuset gjennomgår nå 224 pasientjournaler for å kvalitetssikre diagnosene.

Sykehuset Telemark

Sykehuset Telemark kontakter nå 116 pasienter og tilbyr ny vurdering.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bakgrunnen for gjennomgangen er en pasientklage, der det viser seg at pasienten har fått en diagnose på feil grunnlag, opplyser sykehuset på sine nettsider.

– Vi har gått igjennom 224 pasientjournaler som denne pysokologen dette gjelder, har utredet. Vi har funnet grunnlag for å gå inn og revurdere 116 av de pasientene, når det gjelder diagnoser, sier fagsjef ved psykiatrisk klinikk, Arne Johannesen, til NRK.no.

– Kan ha blitt feilmedisinert

Arne Johannesen.

Arne Johannesen sier at det ikke er noen grunn til å føle seg utrygg på diagnoser som blir gitt ved Sykehuset Telemark.

Foto: Privat

Det betyr at de 116 pasientene som har vært pasienter ved psykiatrisk klinikk ved sykehuset, kan ha fått feil diagnose.

– Det er ikke dermed sagt at de har det, men vi har funnet grunnlag for å se på det på nytt. Pasientene blir nå kontaktet med tilbud om en ny vurdering, sier Johannesen.

– Hvordan kunne dette skje?

– Det er slik at spesialister har muligheter til å sette diagnoser på selvstendig grunnlag, på bakgrunn av den kompetansen de har. Det er ikke noe system som kontrollerer at disse diagnosene er riktige. Når det gjelder disse kompliserte sakene, så er det vanlig at vi også har en tverrfaglig vurdering av disse. Og det har vært sagt flere ganger at det tverrfaglige har vært mangelfullt, så det skal vi se nærmere på.

– Kan feildiagnosieringen ha ført til feil medisinering av pasientene?

– Ja, det kan det. Og det kan også ha ført til at pasientene har fått bistand fra for eksempel NAV, på feil grunnlag.

Mener det er et enkeltstående tilfelle

Fagsjefen sier at de skal se nærmere på hvordan de kan bedre rutinene ved sykehuset for å forhindre at noe slikt skjer igjen. Men han mener at det ikke er noen grunn til å føle seg utrygg på diagnoser man får ved sykehuset.

– Nei, det har vi ikke noe grunnlag for å si. Vi tror og mener at dette her er et enkeltstående tilfelle.

Jobbet i to år

Psykologspesialisten har jobbet ved Sykehuset Telemark i to år. Ett år i den avdelingen det nå er snakk om, og før det var psykologen ansatt ved en sengeavdeling.

– Psykologen sa opp umiddelbart etter at denne klagesaken ble kjent, av andre årsaker. Så nå jobber ikke personen hos oss, sier Johannessen.

Fylkeslege Steinar Aase i Telemark opplyser til VG at han så langt bare har fått muntlig melding om saken.

Helsetilsynet er varslet om saken.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark