Hopp til innhold

Betalte 200 000 kroner – har fortsatt ikke hørt noe fra broren

Snart to uker har gått siden Abraham Tekle overførte pengene til kidnapperne.

Abraham Tekle og Anders Berg Clausen

Anders Berg Clausen (t.v.) var initiativtager til kronerullingen for å frigi broren til Abraham Tekle.

Foto: Desiree Penzo

Sist Abraham Tekle hørte fra kidnapperne var torsdag 28. juni. To dager etter at han, og hans medhjelpere i støttegruppa, overførte pengene som skulle befri broren. Siden da har det vært stille.

– Abraham går bare og venter på en telefon fra sin bror. Vi kan jo tenke oss hvordan det er, sier Anders Berg Clausen i støttegruppa for Abraham.

Selv vil ikke Abraham snakke med NRK i dag.

– Riktig å betale

Stefanos Temolso har selv opplevd at slektninger fra Eritrea har blitt bortført. Han er ikke i tvil om at støttegruppa og Abraham Tekle har gjort det rette ved å overføre penger til kidnapperne.

Stefanos Temolso.
Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK
Meron Estefanos

Meron Estefanos sier hun kjenner til flere tilfeller av kidnapping.

– De må bare gjøre det. Det finnes ikke noe valg for mennesker i en sånn situasjon.

Ved flere anledninger skal kidnapperne ha truet Abraham Tekle med å drepe hans bror og selge indre organer. Temolso mener at norske og internasjonale myndigheter nå må ta tak i situasjonen der mennesker blir kidnappet og holdes fanget i Sinaiørkenen.

Journalisten Meron Estefanos bor og jobber i Sverige. Hun har sitt eget radioprogram på Radio Erena, som kringkastes fra Paris, hovedsakelig for eritreere. I to år har hun jobbet nesten utelukkende med saker slik som Abraham Tekles sak.

– Bare i Norge vet jeg om 19 pågående saker. På de to årene jeg har jobbet med problematikken har jeg fått kjennskap til bortimot 50 slike saker, bare i Norge.
Men jeg tror ikke jeg kjenner til alle sakene, så tallet er nok høyere.

Akkurat nå er Estefanos i Tel Aviv på jobb, hun har lovet støttegruppa til Abraham Tekle å gjøre undersøkelser i håp om å finne Hagos Tekle.

– Ikke en sak for norske myndigheter

Fungerende visepolitimester i Telemark Knut Kolloen vil ikke kommentere hvor vidt det var riktig å overføre store summer til kidnapperne.

Knut Kolloen.

Knut Kolloen sier politiet har begrensa muligheter til å gjøre noe i slike saker.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Dette er noe som ligger utenfor vårt og norske myndigheters virkeområde. Vi har ikke kommet med noen anbefalinger tidligere, og jeg vil heller ikke si noe nå. Dette handler om en ikke-norsk borger og vi har svært begrensa muligheter til å gjøre noe, sier Kolloen.

Fortsetter pengeinnsamlingen

I Kragerø fortsetter støttegruppa å samle inn penger til Abraham Tekle. I tillegg til pengene som er samlet inn fra folk i Kragerø har Tekle selv tatt opp et lån for å betale kidnapperne penger. Det er disse pengene gruppa ønsker at Abraham skal få tilbake.

I dag har Schweigaard Swingende holdt konsert i Kragerø sentrum. Inntektene fra denne konserten går også til støttegruppa.

– Vi vil gjerne hjelpe Abraham med å dekke sitt personlige underskudd. Så vi synes det var viktig å bidra med det vi kan bidra med. Foreløpig vet jeg ikke hvor mye penger vi har klart å samle inn, sier Geir Arnesen i Schweigaard Swingende.

– Vi kommer til å fortsette å samle inn penger helt til vi har dekket lånet Abraham har tatt opp for å befri broren, sier Anders Berg Clausen.

– Har dere fortsatt et håp om at denne saken skal få en lykkelig slutt?

– Ja, vi håper, sier Berg Clausen.