Hopp til innhold

Reddet livet med gassen i bånn

Mens fjellsiden raste ned over europaveien, sto bilføreren foran valget mellom å bremse eller gi full gass. Det riktige valget reddet livet til ekteparet.

Opprydningsarbeid

Opprydningsarbeid og sikring av fjellet vil pågå helt til fredag.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Anna og Kåre Hilmar Flatin kjørte med en campingvogn på slep langs E18 søndag, og ante fred og ingen fare.

– Fjellsiden bare løsnet

40–50 meter før en fjellskrent, får de plutselig øye på en tue med busker og trær som raser ned mot veien.

– Å jøss, tenkte jeg. Men den landet jo bare i grøfta. Men den var nesten ikke kommet ned, før nærmere 30–40 meter av fjellsiden bare løsnet, og raste ned mot oss, sier Kåre Hilmar Flåtin.

Kåre Hilmar Flåtin

Kåre Hilmar Flåtin ga gass og reddet livet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ekteparet Flåtin kom kjørende med campingvognen i rundt 80 kilometer i timen. Kåre Hilmar Flåtin kunne ha valgt full bråbrems, men han gjorde et annet valg - som kanskje reddet livet til ekteparet.

Ga full gass gjennom raset

– Jeg hadde ikke tjangs til å stoppe. Så jeg bare tråkka inn gassen og ga det jeg hadde. Og så håpet jeg at jeg skulle unnslippe. Så kjente jeg noen voldsomme røsk bak fra campingvogna. Og jeg kjente antakelig også at steiner traff felgene på bilen, sier sjåføren.

Hjulet ble ødelagt

Hjulet til campingvognen ble truffet av en stein og ødelagt. Og det er skader på understellet til campingvogna.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ekteparet var nå inne i et stort ras fra fjellsiden. Steiner raste ut på europaveien, og traff både bilen og campingvognen.

– En av steinene gled under campingvogna, for den gjorde et fryktelig byks, slet av støttebeina foran og skar dekket tvers over. Og vogna var helt på veltepunktet, ifølge han som kom bak, sier Flåtin.

Sjåføren som kom rett bak ekteparet trodde ikke at de ville klare seg. Han trodde at de hadde fått hele raset over seg. Han var helt skjelven da han kom ned til ekteparet da alt hadde roet seg.

Anna Flåtin

Anna Flåtin så steinmassen rase mot henne.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Han tok på oss for å forsikre seg at vi var der, sier Anna Flåtin.

– Etter det husker jeg ikke noe

Hun var den som satt nærmest raset, og hadde best utsyn mot det.

– Jeg var helt skrekkslagen. Jeg klamret meg fast da den grå massen kom ned. Lyktestolpene stod og svaiet nedover hele veien. Jeg så bakover via campingvognspeilene. Da så det ut som campingvognen stod i fyr og flammer, for så mye røyk og føyke var det. Og etter det husker jeg ikke noe, før sjåføren fra bilen som lå bak, tar på meg, sier Anna Flåtin.

Anna og Kåre Hilmar Flåtin

Anna og Kåre Hilmar Flåtin ser på skadene på campingvognen etter å ha kjørt inn i et steinras. Mest sannsynlig må vognen kondemneres på grunn av skader på understellet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Raset dekket hele veibanen med steiner, og E18 ble stengt i begge retninger. Og E18 er stengt helt frem til fredag for å reparere og sikre fjellsiden.

Ødelagt drag

Ødelagt drag på campingvognen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Utrolig flaks

Bilen til ekteparet Flåtin fikk bare mindre skader. Og det så ut til at campingvognen bare hadde fått mindre skader den også. Men da den ble heist opp på redningsbilen så de at det var omfattende skader på understellet. Mest sannsynlig blir vogna kondemnert.

– Det blir trist å miste vogna. Den har vi hatt i mange, mange år. Håper vi får litt igjen for den, sier Anna Flåtin.

Heldigvis hadde motorsykkelen foran og bilen bak god avstand til ekteparet. For de klarte å unngå raset. I etterkant ser de at de har hatt utrolig flaks. Det kunne ha gått riktig ille.

– Anna satt nærmest raset. Hun hadde fått det først. Men det var nok til å ta oss begge, sier Kåre Hilmar Flåtin.

– Politidamen som var der sa at vi måtte ha noen som ikke ville at vi skulle bli truffet, sier Anna Flåtin.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.